В САЩ обвиняват Обама в подкуп от Ходорковски

На сайта на Белия дом е публикувана петиция, чиито автори твърдят, че американски политици са били подкупени от бившия ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски, предаде РИА Новости.

Инициаторите на петицията изискват от главния прокурор на САЩ да разследва лобирането на резолюция 322, одобрена от Сената през ноември 2005 г. В документа рязко се осъжда присъдата на бизнесмените Михаил Ходорковски и Платон Лебедев, обвинени в Русия в многобройни икономически престъпления.

Резолюцията е внесена за разглеждане от Джо Байдън, а нейни съавтори са сенаторите Барак Обама и Джон Маккейн.

В края на май тази година на американския сайт Sci/Tech Nation бе публикувана информация за това, че проектът на резолюцията вероятно е бил платен от близки до Ходорковски структури. Твърди се, че за тази цел две свързани с бившия собственик на ЮКОС офшорни компании (Corbiere Trust и Palmus Trust) са платили 160 хил. долара на лобистката компания APCO Worldwide.

Авторите на петицията твърдят, че резолюция 322 вероятно е „политическа корупция“. Според тях приемането й е нанесло „непоправима щета“ на отношенията между Русия и САЩ.

Обръщението към главния прокурор вече е подписано от над 14 хил. души. За да бъде разгледана от властите обаче, петицията трябва да бъде подкрепена от 86 хил. души.