САЩ няма да участват в конференцията за международна сигурност в Москва

САЩ няма да участват в конференцията за международна сигурност, която ще се проведе в края на април в Москва, съобщи пред журналисти аташето по въпросите за отбраната към американското посолство в Русия Брус Макклинтък, предаде РИА Новости.

„Американското правителство няма да участва в конференцията“, заяви той.

Московската конференция за международна сигурност е едно от най-големите подобни мероприятия в света. Миналата година, въпреки санкциите срещу Русия, в нея участваха над четиристотин делегати от различни страни.

По-рано Русия отказа да изпрати своя делегация на срещата на върха по ядрената сигурност, която се провежда във Вашингтон. Основната тема на срещата е борбата с ядрения тероризъм. В мероприятията участват представители на 50 държави.

В отговор на решението на Москва зам.-помощникът на американския президент Бен Родс заяви, че Русия сама се изолира от обсъждането на ядрената сигурност. В руското външно министерство нарекоха това изказване политизирано, като според дипломати, не трябва да се говори за изолация, при условие, че болшинството от страните просто не са получили покани за срещата.