САЩ не планират съвместни действия с Русия в операцията срещу ИД в Сирия

Министерството на отбраната на САЩ не планира съвместни операции с руската страна за борба с групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Сирия. Това съобщи пред РИА Новости официалният представител на Пентагона Мишел Балданс.

„Към момента не планираме никакви съвместни операции с Русия“, заяви тя, коментирайки изказванията на руски и американски представители за консултациите на тази тема.

По-рано вчера представители на сирийските кюрди обявиха началото на операцията по освобождаването на град Ракка от ИД. При това те изразиха готовност да координират действията си както със САЩ, така и с Русия.

Руският външен министър Сергей Лавров не само заяви за готовността от руска страна за подобно сътрудничество, но и съобщи, че САЩ и Русия вече са започнали да обсъждат възможността за съвместни действия срещу терористите в Сирия.

По-късно представителят на Държавния департамент Марк Тонер потвърди пред журналисти, че темата за евентуални съвместни операции е била обсъждана от САЩ и Русия, но изрази съмнения, че в този контекст е било обсъждано освобождаването на Ракка. Той даде да се разбере, че по този въпрос САЩ разчитат на усилието на кюрдските групировки и на съюзниците си в коалицията за борба срещу ИД.

„Ние редовно обсъждаме с Русия и другите партньори усилията ни за подкрепа на режима на прекратяване на огъня в Сирия. Това са междуведомствени консултации, а не само дискусии на ниво военни“, добави представителят на Пентагона, коментирайки контактите между страните.

Балданс отбеляза, че целта на САЩ в Сирия си остава борбата с ИД и оказването на помощ на „местните мотивирани сили, които могат да се сражават с ИД“. „Ние отбелязваме, че Русия започна да се съсредоточава върху атаките срещу ИД в Сирия, изпълнявайки споразумението за прекратяване на огъня“, добави тя.

Представителят на Пентагона припомни, че между САЩ и Русия действа меморандум за разбирателство по въпроса за гарантирането на безопасността на полетите над Сирия. „Днес меморандумът действа ефективно и ние продължаваме да го изпълняваме“, добави тя.