САЩ и Индия имат много разработчици, но талантите са в Китай и Русия

Докато Съединените американски щати (САЩ) и Индия може да имат много програмисти, Китай и Русия разполагат с най-талантливите разработчици, сочат резултатите от изследване на компанията за подбор HackerRank, което провежда програмистки тестове за разработчици в международен план, пише InfoWorld.

Изследването обобщава резултатите от 1,4 милиона от постъпилите тестове на HackerRank, наречени „предизвикателства“, през последните няколко години.

“Според нашите данни, Китай и Русия се оценяват като държавите с най-много талантливи разработчици. Китайските програмисти изпреварват по точки всички останали държави в предизвикателствата в областта на математиките, функционалното програмиране, и структурите от данни, докато руските надделяват в алгоритмите – най-известната и конкурентна област“, твърди Ритика Трайка, блогър в HackerRank.

САЩ и Индия осигуряват основната част от конкурентите в изследването на HackerRank, но успяват да стигнат едва до 28-то и 31-то място. “Ако днес се провеждаше хакинг олимпиада, данните ни предполагат, че Китай би спечелила златото, Русия би завоювала среброто, и Полша би се прибрала с бронз, казва Трайка – Макар че те със сигурност заслужават уважение за представянето, САЩ и Индия имат още работа, преди да влязат в ТОП 25”.

Програмисткото предизвикателство на HackerRank покрива аспекти на изчислителните технологии от езици до алгоритми, сигурност и разпределени системи. Разработчиците се класират въз основа на комбинация от точност и бързина. Категорията за алгоритми имат почти 40% от състезанието за разработчици, като включват тестове за сортиране на данни, динамично програмиране, търсения по ключови думи и други логически-базирани задачи. Следващите алгоритми са тестове по Java и структури от данни, при които са се включили 10 процента от разработчиците. Тестовете в областта на разпределените системи и сигурността са били най-слабо популярните, макар хиляди програмисти все пак да са ги попълнили.

За да определи коя нация е имала програмисти с най-високо оценяване, HackerRank е направил преглед и по отделни държави. Данните са били ограничени до водещите 50 страни с най-много разработчици в класацията HackerRank. След Китай и Русия с най-добри разработчици се наредили Полша, Швейцария, Унгария, Тайван, Франция, Чехия и Италия.

„Откакто Китай е оценена най-високо, китайските разработчици са на върха на класацията с оценка от 100 точки, обясни Трайка – Стоте точки не означават, че китайският разработчик е имал най-добрите резултати в подредбата, а показва, че държавата е била първа в класациите. Но Китай спечели на косъм. Русия има 99.9 от 100 възможни точки, докато Полша и Швейцария имат около 98 точки. Пакистан има едва 57,4 от 100 възможни точки на индекса, (и се нарежда на 50-то място).”

Полша е лидер в тестването на езика Java, Франция – в C++, Хонконг – в Python, Япония – в изкуствения интелект, а Швейцария – в базите данни. Украинските програмисти пък оглавили класацията в областта на информационната сигурност, докато Финландия се оказала начело при състезанията по програмиране с езика Ruby.

Източник: computerworld.bg