Наришкин: САЩ искат да се доберат до икономическите богатства на Русия

Новите санкции против руски компании са свързани с намерението на САЩ да се доберат до икономическите богатства на други големи държави и региони, за да решат проблемите си със своя външен дълг, смята председателят на Държавната дума на РФ Сергей Наришкин.

В своя статия в „Российская газета“ той припомня, че външният дълг на САЩ е огромен, а „разоряването на други държави е най-привичният за тях метод“. По мнението на Наришкин, за покриването на дълга на Щатите вече няма ди им помогне нито това, че в ръцете им е световната „печатница“ за долари, нито пълният контрол над НАТО и подслушването на европейските лидери.

„На колонизаторите „образец XXI век“ всичко това вече им е малко. Трябва не само да се запази доларът като единствена световна валута, но и да се доберат до икономическите богатства на други големи държави и региони в света. Реално заради това САЩ публикуваха новия списък на руски организации и физически лица, давайки указания на своите банки (а с тяхна помощ и на европейските) да не работят с нашите структури и да намират каквито и да е причини за това“.

Според Наришкин, САЩ възлагат надежди и на предстоящото разглеждане в американски съд на иска на бившите акционери на ЮКОС. „Основната цел е да се придаде на американската юрисдикция световен монопол, както и да се запази предишното влияние върху финансовата система в света, единствено те да могат да се разпореждат с всичко. Даже бъдещето на еврото не влиза в сметките им, както не са в сметките им и другите икономически загуби на страните от Европа“, се отбелязва в статията.

Наришкин посочва, че решението на Русия да наложи вето на резолюцията за създаване на международен трибунал за разследване на катастрофата на малайзийския Boeing в Украйна е спасило репутацията на Съвета за сигурност на ООН. „Руското вето, в действителност, спаси репутацията на Съвета за сигурност – в крайна сметка решението за такъв трибунал би било невярно и несправедливо“, отбеляза той.

Наришкин предполага също, че Съединените щати „вероятно сега ще се опитат да наложат обсъждането в други, макар и не задължителни за изпълнение, формати“.

Според председателя на Държавната дума, Вашингтон е заинтересован да има нестабилност, даваща на Съединените щати време за продължаването на старите и за начало на нови грабежи. „Единствено заради това им е необходима нова шумотевица около катастрофата на Boeing, където отдавна е хвърлена сглобената от тях самите версия за причините“, подчертава председателят на Държавната дума.

Наришкин изразява мнение, че САЩ ще продължат „да създават все нови и нови поводи за разпалване на антируските настроения в Европа“, а освен това се опитват да превърнат и Съвета за сигурност в място за своята пропаганда против Русия, която вече е „надхвърлила всички възможни граници“.

Източник: Руски дневник

о