САЩ изпратиха още военни експерти в Киев

В Украйна са изпратени още военни експерти от САЩ, които ще консултират украински военни структури относно тактиките за планиране и водене на военни действия спрямо опълченците в Източна Украйна, предаде The Washington Times, позовавайки се на прессекретаря на Пентагона Ейлин Лайнез. По думите й, експертите са пристигнали в Киев още миналата седмица.

Мисията се състои от осем души и е разделена на 2 групи. От Пентагона съобщиха, че задачата на първата група е да оцени потребностите на Украйна в сферата на сигурността, в това число и нуждата от конкретно военно оборудване, което евентуално САЩ биха могли да доставят на Киев.

Втората група от американски военни ще проучва възможностите за оказване на помощ на украински военни в сферата на медицинското обслужване. Работата на тази група ще бъде предвидена както за незабавни действия, така и за дългосрочно сътрудничество в тази област.

Двете групи ще формират препоръки за Обединения щаб и Секретариата на министерството на отбраната на САЩ относно по-нататъшна помощ за Украйна в областта на сигурността, която евентуално може да бъде необходима или потърсена от страна на Украйна“, съобщи Лайнез.