САЩ заплашиха да усилят натиска върху Русия

САЩ са готови да усилват натиска върху Русия в случай на ескалация на конфликта в Донбас. Това заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд, предаде РИА Новости.

„Ясно заявихме, че санкциите ще останат в сила, докато минските споразумения не бъдат изцяло изпълнени. Ние също заявихме, че в случай на ескалация на насилието сме готови да увеличим натиска върху Русия”, отбеляза Нюланд.

Помощник държаният секретар припомни, че САЩ предоставят на Украйна военна помощ. В частност американската страна е предоставила на Киев около 150 млн. долара.

„Надяваме се, че оказваният от нас натиск и увеличаването на потенциала ще накарат Русия и ръководените от нея сили в Донецк и Луганск да изпълнят поетите задължения. В противен случай цената за тях се увеличава“, каза Нюланд.

На въпрос на журналист, дали се увеличава цената в икономически и военен план, Нюланд отвърна: „не изключваме никакви възможности“.

Украинските власти и страните от Запада нееднократно обвиниха Русия в намеса във вътрешните дела на Украйна. РФ отрича това и определя подобни обвинения като неприемливи. Москва неведнъж заяви, че не се явява страна във вътрешноукраинския конфликт и не участва в събитията в източната част на страната, а е заинтересована в това, Украйна да преодолее политическата и икономическата криза.