В Санкт-Петербург за 14 път се проведе Денят на Достоевски

От 2010 г. в Санкт Петербург се провежда уникален градски празник „Денят на Достоевски“, в който участват музеи, театри и библиотеки на града. Датата на празника е свързана с началото на романа „Престъпление и наказание“, чиито събития започват през юли – „ … Летний вечер. Бывший студент Родион Романович Раскольников покидает свою каморку на чердаке и относит в заклад старухе-процентщице Алене-Ивановне, которую готовится убить, последнюю ценную вещь…”

В романа се описва предумишленото убийство на алчна стара лихварка и на по-младата ѝ сестра, от разорен петербургски студент, както и емоционалните и морални последствия за главния герой, Родион Разколников.

Първоначалната цел на Достоевски е да обори най-дълбоките аргументи срещу християнската вяра, в частност, като се противопостави на модерния по онова време в Европа „рационален егоизъм“.

Разколников, който при убийството на лихварката се води от рационалния егоизъм, с изкупителната сила на страданието и чрез Христовата вяра, постига истинска духовна свобода..

Романът на Достоевски за петербургския студент, убил старица, е оказал огромно влияние не само на руската, но и на световната литература и култура. Произведението продължава да е провокация за много творчески и философски търсения.

„Денят на Достоевски“, превърнал се в литературна традиция в Санкт Петербург, винаги се провежда в първата събота на юли. На този ден улицата става пешеходна, близо до къщата на Достоевски се издига подиум, на който се играят представления, в които участват водещите актьори на петербургските театри.

Тази година 14-ят  „Ден на Достоевски” е проведен на 1 юли.

 

В същия ден млади филолози идват в града, за да проведат обиколки из Санкт Петербург на Достоевски и да раздадат карти с маршрутите на неговите герои.

 

 

Източник:

https://md.spb.ru/dostoevskij/den_dostoevskogo/

https://spb.aif.ru/society/den_dostoevskogo-2023_polnaya_programma_meropriyatiy_v_peterburge

https://novgorod-news.net/society/2023/07/01/92441.html