Савченко нарече журналистите чакали и кучета

Депутатът от Върховната рада на Украйна Надежда Савченко, която бе осъдена в Русия за  убийството на журналисти от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (ВГТРК), сравни представителите на пресата с чакали и кучета. Това заяви тя в ефира на канал „112 Украина“ във вторник, пише Лента.ру.

„Най-трудното бе на летището, тази безумна атака на журналистите. Защото журналисти, ще ме извинявате, но вие сте кучета. Макар да казват, че за журналистите не бива да се говори лошо. Вие сте чакали, готови сте да се нахвърлите, да захапете и дори сами не разбирате защо“, каза Савченко.

Тя решила да постави на място украинските журналисти след пристигането си в Киев. „Първото, което направих, бе да разгоня тълпата, журналистическата, на безопасно разстояние, за да ми е комфортно. Искам да ви науча“, казва тя, като добавя, че иска да живее и да се движи свободно.

На 27 май Надежда Савченко даде пресконференция, по време на която направи няколко изказвания. Тя посочи, че Крим ще се върне под юрисдикцията на Киев след края на Третата световна война. „Ако няма Трета световна война, то Крим пак ще се върне, но след известна работа по международно право, като се убедят хората, че са направили грешка“, каза тя.

Освен това Савченко изрази готовност да стане президент на Украйна, като добави, че самата тя не иска особено много да е държавен глава. „Обичам да летя, но ако трябва да стана президент, ще го направя. Ще измина този път и ще работя с отдаденост“, подчерта тя.

Надежда Савченко се върна в Украйна на 25 май. Веднага след пристигането си тя заяви, че би искала да изпие една водка и добави, че е готова всеки момент да с върне на фронта в Донбас.

През март руският съд осъди Савченко на 22 г. лишаване от свобода по обвинения в убийството на руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин и в опит за убийство на колегите им. Руският президент Владимир Путин помилва осъдената по молба на роднини на загиналите, припомня Лента.ру.