Рябков: Стремежът на Киев към НАТО ще доведе до усложняване на ситуацията в Украйна

Стремежът на Киев да се присъедини към НАТО ще доведе до по-нататъшното усложняване на ситуацията в Украйна и няма да направи по-добър живота на украинския народ. Това заяви пред журналисти заместник външният министър на РФ Сергей Рябков, коментирайки изявлението на украинския президент Петро Порошенко относно референдума за присъединяването на страната към НАТО, предаде ТАСС.

„Още през 2008 г., много преди появата на власт на Петро Порошенко и всички тези ръководители, които сега са на ръководните постове във Вашингтон и в другите столици, Северноатлантическият алианс под натиска на САЩ прие решение за включването на Украйна и Грузия в НАТО”, припомни дипломатът. „Смятам, че това решение е най-разрушително за системата на европейската сигурност и най-много противоречи на логиката на политическия и дипломатически процес от всички, които бяха приети през последните десетилетия”, отбеляза още Рябков.

„Сигурен съм, че това, което сега е обявено от украинското ръководство, ще доведе само до по-нататъшното усложнение на ситуацията в Украйна. Това няма да осигури безопасността на страната и няма да подобри живота на украинския народ. Това е резултат от илюзиите, с които живеят киевските лидери, а за съжаление, и много на Запада, илюзии за това, че геополитическата западна игра е всичко, а животът на хората е нищо”, каза още Рябков.

„Съжалявам, че тези ръководители са в плен на подобни представи”, допълни руският дипломат.