Рябков: В САЩ разбират, че решаването на международните проблеми без Русия е невъзможно

Честотата на контактите между ръководствата на Русия и САЩ е доказателство за това, че във Вашингтон разбират, че решаването на големите международни проблеми без участието на Русия е невъзможно. Това заяви в интервю за „Известия“ зам.-външният министър на РФ Сергей Рябков, предаде ТАСС.

„Честотата на посещенията и телефонните контакти на ръководството на САЩ в последно време, действително е безпрецедентна, – каза той, коментирайки факта, че държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Русия три пъти за по-малко от година. – Това е свързано с характера на въпросите, които обсъждаме, и с признанието от страна на САЩ, въпреки собствените им декларации, че без Русия редица големи и значими международни проблеми не могат да бъдат решени. Ние приветстваме такова разбиране и преговорите по време на посещението на Кери в Москва бяха насочени, включително и на закрепването на САЩ на именно тези позиции“.

Отговаряйки на въпрос за перспективите за подобряването на руско-американските отношения, Рябков подчерта, че Русия от своя страна е открита за такава възможност и не е заинтересована от конфронтация или замразяване на отношенията със САЩ. „Но в дадения въпрос, както в никой друг от всички въпроси в текущия международен дневен ред, изборът е на Вашингтон, – продължи той. – Това е именно такъв случай, когато политиците във Вашингтон трябва да приемат волево решение и, осъзнали безалтернативността на сътрудничеството с Русия по много проблеми, все пак да се насочат към подобряване на отношенията“.

„Това не зависи от нас. Това зависи от Вашингтон“, каза Рябков.

Използването от участниците в президентската надпревара в САЩ на антируска риторика предизвиква съжаление и не обещава промени към по-добро в отношенията между Москва и Вашингтон след изборите, заяви още руският дипломат.

„Това използване на антируска риторика е на вълни. Понякога затихва, а след това се връща. „Очерняне“ и „негатив“ – това са двете думи, които описват случващото се“, каза Рябков.