Руснаци ще конкурират Intel и AMD

Руснаци ще конкурират Intel и AMD

Публикувано от:

Напредъкът в разработката на собствен процесор подхранва амбициите на руската компания Байкал Електроникс да стане голям играч на световния пазар, пише technews.bg. В близките няколко години фирмата се надява да заеме няколко процента от пазара на процесори, конкурирайки гиганти като Intel и AMD.

В момента чипът Baikal-Т1 може да се използва в битова техника, маршрутизатори, промишлени контролери и други устройства. Процесорът е проектиран на базата на MIPS архитектура и се произвежда в Тайван – по-точно, в завода на най-големия производител на чипове по поръчка TSMC, който държи 45% от пазара и работи за компании като Apple.

„Неосведоменият човек може да се запита: какво родно има в този процесор, който ползва чужда архитектура MIPS и се произвежда в далечен Тайван? Но чипът – това е огромна интелектуална работа и в нашия случай тя е извършена напълно в Русия”, коментира пред местни медии генералният директор на Байкал Електроникс – Светлана Легостаева.

През юни тази година компанията получи първата партида от 1000 образци на новия си процесор, които ще бъдат раздадени на потенциални клиенти. До края на 2016 г. разработчикът планира да пусне процесор за персонални компютри Baikal-M и да конкурира поне на руския пазар американските производители Intel и AMD, които заедно са доставили в страната 7,9 млн. процесора за $3,89 млрд.

Нещо повече, до края на 2017 г. се очаква да излезе процесор за микросървъри Baikal-MS. Стъпвайки на признати индустриални стандарти, чипът ще бъде съвместим с всички операционни системи.

Същевременно, Байкал Електроникс преговаря с руския производител на смартфони Yota Devices. „Ако постигнем споразумение, ще започнем да разработваме и процесори за мобилни устройства”, казва Светлана Легостаева.

Сегашният двуядрен процесор Baikal-T1 ще бъде напълно конкурентен като цена. Чипът ще се продава на свободния пазар за около 50 долара. Байкал Електроникс очаква да продаде 100 хиляди броя от този процесор през 2016 г., което означава приходи от $5 млн., при направени инвестиции в чипа в размер на $35 млн.

След три-четири години Байкал се надява да заеме няколко процента от световния пазар на процесори. Компанията планира продажби на чипове в Германия, Израел, Китай, Аржентина и ОАЕ.

По данни на анализаторската компания IC Insights, световният пазар на процесори през 2018 г. ще нарасне до $87 млрд. Това означава, че да изпълни плана си, руският производител трябва да продава чипове за поне 1-2 млрд. долара годишно.