Руснаци поставят рекорди по гмуркане под лед

Руски водолази поставиха рекорди по гмурканe при експедиция за морски проучвания. В събота те се гмурнаха на най-голямата, постигана досега дълбочина под ледове, пише dariknews.bg.

Успешният опит бе осъществен в Бяло море край руския район Карелия. Това потвърди Божана Остоич от Световната федерация по подводни дейности. Излъчените в неделя кадри са документирали постижението.

Водолазите Максим Астахов и Александър Губин са се гмурнали на дълбочина от 102 метра под ледовете, ползвайки ново руско оборудване, което тестват. Процесът е наблюдаван от медици на повърхността. Успехът е постигнат при температура на водата от минус 1.5 градуса.

Поставеният рекорд ще остане в историята като част от експедицията „13-те морета на Русия“, в рамките на която 10 изследователи правят проучвания, ползвайки руска екипировка.

Така руските водолази имат три световни постижения – най-дълбоко гмуркане отвъд Северния полярен кръг, като се спуснаха на 111 метра във водите на Баренцово море, най-дълбоко гмуркане край бреговете на Арктика, както и рекорда от тази седмица под леда в Бяло море.

Задачата на водолазите в експедицията е да проведат изпитания с ново руско дихателно оборудване, да проучат какво ще бъде състоянието на аквалангистите на голяма дълбочина и да съберат данни за различни морски организми, обяснява „Руски дневник“.

Тестваното от водолазите руско оборудване е производство на холдинга „Технодинамика“, част от държавната корпорация Ростех. То може да работи безотказно при температура до -4 градуса по Целзий в продължение на най-малко два часа. Апаратът е тестван в завода производител в лабораторни условия на дълбочина 300 метра в басейн с температура на водата около -2 градуса по Целзий и при температура на въздуха до -19,5 градуса по Целзий. Сега водолазите трябва го изпробват и в природна среда, за да се отстранят евентуални несъвършенства.