Руско-китайските морски учения завършиха успешно

Втората фаза от руско-китайските учения „Морско взаимодействие-2015“ завърши официално край Владивосток, заяви представителят на пресслужбата на Източния военен окръг на Русия Роман Мартов, предаде ТАСС.

„Днес в обединения щаб на ръководството на ученията ръководителите от китайската и руската страна обявиха края на „Морско взаимодействие-2015“. Руският вицеадмирал Александър Фьодотенков и китайският контраадмирал Ван Хай отбелязаха високото ниво на провеждането на ученията и взаимодействието по земя, въздух и море. Руските и китайските военни моряци придобиха безценен опит от взаимната си работа“, подчерта Мартов.

По думите му, корабите на Русия и Китай са отбелязали края на ученията с парад в залива Петър Велики.

„Флагманският кораб на Тихоокеанския флот (ТОФ) – гвардейският ракетен крайцер „Варяг“ и колона от руски и китайски кораби поеха по срещуположни курсове. Екипажите на корабите се строиха на бордовете и се поздравиха едни други. В церемонията участваха всички кораби, които бяха задействани в ученията, както и китайски и руски вертолети на палубната авиация и самолети от морската авиация на Тихоокеанския флот“, каза Мартов.

„След парада се състоя церемония по изпращането на отряда от китайски кораби, и моряците потеглиха към родината си“, добави той.

Активната фаза от ученията „Морско взаимодействие-2015“ започна на 23 август в залива Петър Велики, в близост до Владивосток. В ученията участваха 22 кораба от Военноморските сили на Русия и Китай, подводници, 20 летателни апарата, над 500 морски пехотинци и 40 единици бронирана техника. Те отработиха епизоди на противодиверсионни, противоминни и противокорабни задачи.

Първата фаза от „Морско взаимодействие-2015“ се проведе в Средиземно море в средата на май, като в ученията участваха около десет руски и китайски кораби и плавателни съдове.