”Бог Кузя” бе арестуван с $4 млн. и жив крокодил в Русия

Руската полиция е задържала самозвания „Бог Кузя“ – ръководителят на известна радикална секта, обвинен, че е биел с колан и измъчвал членове на групата си, повечето от които са жени. В седемте му апартамента в Москва следователите са открили 4 милиона долара, предаде „Раша тудей“.

38-годишният Андрей Попов, мъж с увредено зрение по прякор „Бог Кузя“ (прозвището идва от името на мъртвия му папагал), е известен с твърдението от една от речите си: „Аз бях Бог, който създаде Христос. Вече съм направил осем пъти това, което направи Христос“. Попов има много религиозни лица. Преди се наричаше „Архиепископ Роман“, а освен това е твърдял, че е превъплъщение на Исус Христос, на руския светец и духовен лидер Сергей Радонежки, на руската окултистка от XIX век Елена Блаватска, както и че е прероденият архангел Гавраил.

Другата страст на Попов очевидно са парите, и то в големи количества. Според показания на някои свидетели членовете на сектата му приготвяли вана, пълна с банкноти. Източникът на доходи за сектата е продажбата на апартаменти: последователите трябвало да дават на Попов имотите си и всичките си други „земни притежания“.

Руската православна църква обвини сектата на Попов, че правят дюкяни по православните панаири, които уж са им основният източник на доходи. Членовете на групата се преструват на представители на някоя неизвестна катедрала или на манастир и предлагат най-различни религиозни услуги срещу пари. Но след това Попов прибра всички пари и не се провежда никаква служба, или каквото и да е от договореното, съобщиха руските медии.

На видео, заснето от полицията по време на ареста на Кузя, се виждат 43 милиона рубли и 100 хил. долара, които са конфискувани от полицаите. Намерен е и жив крокодил. Освен това, полицията е открила „настолни и преносими компютри, съдържащи счетоводни бележки, които показват незаконните действия, целящи присвояване на пари от невинни граждани“, заяви говорителят на полицията Андрей Галиакберов.

През месец май миналата година полицията претърси два апартамента на сектата, в които бяха намерени 240 милиона рубли и 150 хил. долара, както и детска порнография. Силите на реда са открили и няколко редки животни –  броненосец, ехидна и говорещ папагал.

Руските медии сравняват сектата на Попов с известните нападатели със зарин от Токио. Скандалната религиозна организация Аум Шинрикио уби 12 души, рани тежко 50, а още хиляда души останаха с увредено зрение при атентат в токийското метро през 1995 г.

Източник: fbr.bg.