Руското правосъдно министерство включи девет чуждестранни медии в регистъра на СМИ, признати за агенти

Руското правосъдно министерство включи девет чуждестранни медии в регистъра на СМИ, признати за агенти

Публикувано от:

Министерството на правосъдието на Руската федерация включи в регистъра на чуждестранните агенти девет медии, сред които Voice of America, Радио „Свободна Европа“ и телевизионния канал „Сегашно време“, предава РИА Новости и Агенция „Фокус“ , като се позовава на съобщение, публикувано на официалната интернет страница на ведомството.

В списъка попадат също „Idel.Реалии”, „Кавказ.Реалии”, „Крым.Реалии”, Радио „Свобода“, Azatliq Radiosi, „Сибирь.Реалии” и проекта „Фактограф”. Журналистите, които работят в изброените средства за масова информация, няма да бъдат допускани в сградата на Държавната дума. От Министерството на външните работи уточниха, че Москва може да отмени ограниченията, ако Вашингтон предприеме аналогични действия.

Припомняме: На 15 ноември Депутатите от Държавната дума на Руската федерация приеха на трето четене закона, съгласно който чуждестранните средства за масова информация в страната, финансирани зад граница, ще бъдат признати за „чуждестранни агенти“. Промените предвиждат промяна на статута на средствата за масова информация, в резултат на което за тях ще важат същите ограничения и задължения, които сега са в сила за чуждестранните нетърговски организации, които получават средства извън Русия. „Юридическите лица, регистрирани в чужда държава или в чуждестранна структура, разпространяващи предназначени за неограничен кръг лица печатни, аудио-, аудиовизуални и други съобщения и материали може да бъдат признати за чуждестранни средства за масова информация, изпълняващи функции на чуждестранен агент, независимо от организационно-правната им форма, ако те получават парични средства или друго имущество от чужди държави, техните държавни органи, международни или чуждестранни организации, чуждестранни граждани, лица бе гражданство или упълномощени лица и руски юридически субекти, получаващи парични средства или друго имущество от указаните източници“, се казва в одобрената поправка. По-късно бе съобщено, че Радио „Гласът на Америка“ (Voice of America) и „Радио Свободна Европа“ (Radio Free Europe), финансирани от САЩ, са сред първите медии, които вероятно ще бъдат регистрирани като „чуждестранни агенти“ в Русия по силата на новия закон. В понеделник, 4 декември, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин издаде указ, с който възлага на Министерството на правосъдието задачата за съставяне на регистър с чуждестранните медии, признати за агенти. Правосъдното министерство в Москва ще има право да решава кои чуждестранни медии ще бъдат включвани или изключвани от списъка.