Руското министерство на отбраната публикува видео, на което турската артилерия обстрелва Сирия

Министерството на отбраната на Русия предостави видео доказателство за обстрела на сирийските населени места от позициите на турските гранични застави, предаде РИА Новости.

Говорейки за обвиненията на Анкара за нарушение от руския самолет Су-34 на турско-сирийската граница, официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков заяви, че „тези, които ни предупреждават за някакви последствия, без да разберат случилото се, самите те на първо място трябва да се замислят в какъв капан ги въвличат турските им партньори“.

„Ако са необходими доказателства – заповядайте“, каза Конашенков, показвайки видеото, на което се вижда част от сирийско-турската граница. „Този обект е турска гранична застава, на която преди няколко месеца нямаше никакви огневи позиции“, добави той.

https://www.youtube.com/watch?v=7ud1fc9madA

По думите му тези дни министерството на отбраната е получило видео кадри от сирийския Генерален щаб, на които се вижда, „че на тази турска застава да разгърнати артилерийски позиции на самоходни артилерийски установки с голям калибър“. Той подчерта, че военното ведомство е получило видеото от един от отрядите на патриотичната опозиция, където също се вижда, че тези артилерийски самоходни установки осъществяват обстрел на територията на Сирия и в частност, в граничните населени места.

„Ето това се нарича доказателство. Това е неопровержимо доказателство, че турските въоръжени сили обстрелват граничните сирийски населени места от артилерийски установки с голям калибър“, подчерта генералът.

По думите му министерството на отбраната на РФ очаква същата бърза реакция и обяснения на тези действия на турските въоръжени сили от представителите на НАТО и Пентагона.