Руски учен планира да живее до 150 години с помощта на нови технологии

Ученият Алексей Карнаухов, старши научен сътрудник на Института по биофизика на клетките към РАН, е на 55 години. Решен е да живее още 100 години, след като изпробва върху себе си разработената от него технология, предвиждаща използването на клетки от костния мозък. Карнаухов не се съмнява в успеха на експеримента.

В средата на октомври заради мечтата си Алексей преживява тежка операция. Взет му е костен мозък в обем от около 100 милилитра, който е поставен в епруветка и замразен. След няколко години на Карнаухов ще му бъдат вкарани собствените клетки, които до този момент са съхранявани в криобанка.

„Чувствам се добре с оглед на възрастта ми и претърпяната операция“, сподели Карнаухов пред „Руски дневник“.

Подмладяване на собствените клетки

Карнаухов смята, че в определена възраст на хората трябва да се имплантират техни собствени клетки, които все още не са увредени в резултат на различни външни въздействия. Това би било напълно достатъчно, за да се спаси, например, човек, изложен на смъртоносна доза радиоактивно лъчение.

Технологията не позволява да си върнеш младостта. В бъдеще, казва Карнаухов, той ще продължи да е на 50-годишна възраст. Според руския биофизик обаче изкуственото „подмладяване“ на собствените клетки съвсем не е безопасно.

„Изкуствено активираните клетки с голямо количество генни грешки могат да изиграят негативна роля и да погубят човека – например да провокират тумор“, казва Карнаухов. „Ако просто вкарваме в организма млади стволови клетки с понижено количество грешки, то те сами могат да намерят мястото си в организма и да изработят необходимото количество пълноценен клетъчен материал, като постепенно възстановят здравето на човека“.

Продължителността на живота на мишките се увеличила с 34%

Изпитанията на методиката започват преди 10 години. През 2013 г. се появяват първите резултати: средната продължителност на живота на опитните мишки се увеличава с 34%.

„Резултатите се оказаха много интересни: увеличи се репродуктивният срок. По човешките мерки женските раждаха на 60 години. Мишките бяха по-активни и външно изглеждаха по-млади – козината им беше лъскава и пухкава. При това ние не създавахме някакви кой знае какви условия на живот за мишките. Те живееха в общо помещение и се възпроизвеждаха, подобно на животните от контролната група“, разказва ученият.

През 2015 г. съвместно с колегите си от МГМУ Карнаухов стартира проект за изучаване на влиянието на технологията за максимална продължителност на живота при мишките. И докато експериментът все още продължава, можем да кажем, че продължителността на живота на експерименталните животни се е увеличила с 30%.

Карнаухов смята, че методиката му може да бъде предлагана на всички желаещи още днес заради нейната безвредност.