Руски учени създадоха специални безглутенови бисквити

Руски учени създадоха специални безглутенови бисквити

Публикувано от:

Във федералния университет на руския Далечен Изток, учени създадоха бисквити за хора, страдащи от алергия към пшеничен белтък.

Много хора четат върху етикетите на някои продукти надписите „не съдържа глутен“, или „съдържа глутен…“ и след тях някакви нищожни проценти, но определено не всички разбират какво означава това. Ясно е едно: то има отношение към алергията и пшеницата. И наистина някои хора имат непоносимост към белтъка на житните растения, което се дължи на особеностите на имунитета. Глутенът, който всъщност е протеин, служи като съхраняващ белтък в зърната на цял клас житни растения- пшеница, ръж, ечемик, овес. И в случаите на глутенова непоносимост, или целиакия, имунната система в червата започва да се бори с него.
Причините за развитието на болестта се изучават и до днес, като най-често се обсъжда, че тук се срещат няколко фактора, включително и мутация в имунните гени.
Също така се предполага, че при болните не работи правилно ензимът, който разгражда глутеновите белтъци, и точно такива неправилно разградени белтъчни молекули служат на имунитета като „повод за война“. Така или иначе, в тънкото черво настъпва възпалителна алергична реакция – в лигавицата се появяват антитела срещу глутена, а те от своя страна сигнализират за подозрителни молекули на лимфоцитите и т.н. Ако вземем под внимание какво място в нашата дневна дажба заемат продуктите с пшеничен и ръжен произход, то ще видим, че при целиакия алергичната реакция в червата дори за секунда не прекъсва. На това отгоре се уврежда и лигавицата на червата, умират епителните клетки, отговарящи за абсорбирането на хранителните вещества. Червата престават да функционират правилно и това се отразява на пълния обмен на веществата.

Симптомите на болестта са много, като всичко може да започне с болки в стомаха и диария, а да завърши с дистрофия. Истинската целиакия започва още в ранна възраст, въпреки че съществува и така наречената скрита или малкосимптомна форма. Тя не протича толкова тежко, но е по-често срещана от „класическата” форма. По данни всеки петдесети човек страда от непоносимост към глутена, без значение от формата на проявление. Очевидно е, че за да не провокираме болестта трябва просто да изключим съответните белтъци от дневната си дажба. На този етап в Русия няма промишлено производство на безглутенова продукция, а по магазините се продават само немски и холандски изделия. Но все пак се работи в тази насока. Например биотехнолозите от Федералния университет (ДИФУ) в Далечния Изток на РФ създадоха бисквити за хора, страдащи от глутенова непоносимост.

Руски учени създадоха специални безглутенови бисквити

ДИФУ е един от малкото научни центрове в Русия, където активно се занимават с подобни изследвания. Към днешна дата учените са създали вече 10 вида безглутенови бисквити и сладки въз основа на оризовото брашно: оризво-грахово, оризово-царевично, оризово-лещено и др. „Сладките притежават невероятни вкусови характеристики. Отличават се от обикновените само по структура, но най-важното е, че децата ги обичат!“- казва Татяна Каленик, ръководител на разработките за функционално и специализирано хранене към катедрата по биотехнология и функционално хранене към школата по биомедицина на ДИФУ.

На изложението на руския биотехнологичен форум през 2014г. няколко московски компании проявиха интерес към иновационните продукти на Федералния университет, в това число и към безглутеновите сладки. Всичките осем иновационни продукта за хранене, разработени от сътрудниците на университета, бяха удостоени със заслужена награда от експертната комисия на изложението. Златни медали получиха безглутеновите сладки, кренвиршите с морско зеле, пастетът от черен дроб с кукумария (морска краставица), а също така и проектът „Биотехнологични хранителни продукти с функционално и специализирано предназначение въз основа на биоресурсите на Далечния Изток“. Със сребърна награда са удостоени захарните изделия със смлени тиквени семки, а нектарът от тиква с карагенан, майонезените сосове с основа от морски добавки и бонбоните „Боровинка в марципан“ получиха най-престижните награди на конкурса, организиран от фонда, носещ името на академик И.Н.Блохина и занимаващ се с внедряването на иновационните разработки в промишлеността.