Руски учени са установили как възрастта и културата на човек влияят на неговите морални принципи и разсъждения

 

Руски учени от Института по психология към Руската академия на науките (РАН) са установили как възрастта и културата на човек влияят на неговите морални принципи и разсъждения. Тяхното проучване е дало вероятен отговор и на въпроса защо по-възрастните хора винаги смятат младежите за неморални.

„За нас беше особено важно да разберем колко силно се различават моралните оценки при различните групи хора и с какво може да е свързано това. Ние установихме, че някои морални принципи се възприемат достатъчно сходно от хора от различни социално-културни групи“, каза Карина Арутюнова от Института по психология.

По думите й групата изследователи е изучавала как хората оценяват определени действия от морална гледна точка.

Руските учени, обединени със свои колеги от Харвардския университет, са провели няколко допитвания с хора от различни държави – Русия, САЩ, Канада и Великобритания. Всички участници в експеримента е трябвало да прочетат няколко разказа, включващи в себе си морална дилема.

След това е трябвало да изберат как да продължи историята – да пожертват живота на един, но да спасят десетки други хора или да спасят човека, но да обрекат останалите на смърт или мъчения. На тази база учените са установили, че по-младите доброволци биха пожертвали живота на един човек, за да спасят този на други хора, докато по-възрастните биха предпочели да спасят и единия човешки живот.

Според тях това може и да е една от причините, поради която по-възрастните хора намират младите за по-неморални.

Изследователите са открили подобна разлика и при разделението на мъже и жени. Представителите на силния пол и в четирите държави са готови да спасят живота на петима души, но да пожертват един, но жените не биха взели такова решение.

Екипът е стигнал до извода, че въпреки различията на доброволците между тях съществуват общи черти. Така например всички участници смятат, че извършването на действие, причиняващо вреда, е допустимо, за разлика от бездействието, водещо до смърт и тежки последствия за здравето.

Подобни разлики в „моралността“ на хората, според учените, могат да се дължат на промяната в културата на новите поколения и промените във възприятията на хората с напредването на възрастта..

Източник:БГНЕС