Руски танкове Т-90 изпълняват подводни маневри по време на учение

Тежката артилерия на руската армия проведе подводни учения във Волгоградска област. Бронираните машини се справиха с редица препятствия и изпълниха различни маневри под вода на дълбочина до 5 м.

Над 100 войници и около 50 бронирани машини взеха участие в учението, провело се в Южен военен окръг. Военните игри предоставят уникалната възможност да наблюдаваме подводните умения на руските военни машини на полигона Прудбой, предаде RT, цитиран от fbr.bg.

Видеото от учението показва как танк T-90 извършва подводни маневри в изкуствено езеро, дълбоко 5 метра. Задачата на бронираната машина е да заобиколи препятствие във водата, без да спира, докато войниците ориентират превозното средство, използвайки само инструментите на борда. Екипажите, взели участие в тренировката, трябвало да изпълнят задачата без да превключват скоростта или да правят остри завои под водата.

Войниците също така упражнявали техники за действие в случай на недостиг на кислород. Те били снабдени с индивидуални спасителни апарати за дишане и спешна помощ, проектирани да подсигурят свободното или постепенно изкачване към повърхността по време на евакуация на екипажа в случай на спиране на танка или проникване на вода в него.

По време на учението други бронирани машини също извършват различни маневри. Повечето от тях са на служба в армията едва от миналата година. Сред тях са танкове Т-90 и бронетранспортьори ВМР-2, ВМР-3 и ВМР-80.

Подобни подводни учения за преодоляване на препятствия във водна среда бяха проведени и в Източния военен окръг в република Бурятия. Там танкове Т-72В трябваше да извършат 800-метров подводен преход на дълбочина до 3.5 м.