Руски медии: София страда от интригите на Брюксел

Руски медии: София страда от интригите на Брюксел

Публикувано от:

Русия се отказа от проекта “Южен поток” – поредния строеж на века със стойност почти 24 млрд. евро. Владимир Путин обясни това с интриги на ЕС и на България, замразила проекта под натиск отвън, коментира руският в. “РБК Дейли”. “Правителството на България всяка седмица мени позицията си във връзка с газопровода”, твърди “Комсомолская правда”. Проектът би осигурил на България 400 млн. евро годишно и нови работни места, но “от друга страна, САЩ настояват София да наложи вето върху руски проекти и предложения”, заявява изданието. “Варианти за окончателно решение може да чакаме до безкрай”, отбелязва вестникът и допълва, че заради поведението на България са били разрушени надеждите и на сърбите, и на Австрия, и на редица други страни за допълнителни печалби от реализирането на проекта. Причина за решението на Москва са действията на “не твърде опитни бюрократи в Брюксел”, коментира пред “РБК дейли” руският аналитик Валерий Нестеров.

Русия смята да гради втори “Син поток” към Турция и този вариант в икономически план също е по-изгоден за Москва, защото
морската отсечка до Турция ще е по-къса – близо 400 км срещу 925 км до българския бряг,
пресмята “Взгляд”. Съответно морската отсечка до Турция ще струва не близо 10, а само 7 млрд. евро, и Русия ще направи икономии от 3 млрд. евро, уточнява финансистът Сергей Аргибалов.

Единственият минус е, че вместо Украйна се появява друга транзитна страна – Турция. А специалното значение на “Южен поток” бе тъкмо в това “Газпром” да получи достъп до европейските пазари без посредници. Но Анкара в случая е къде по-добър съюзник от Киев, който няма нито пари, нито желание да купува газ от Русия.

Нещо повече, благодарение на тези толкова големи газови договори Русия получава един по-стабилен геополитически съюзник, заключава “Взгляд”.

Източник: standartnews.com