Руски и български учени създадоха лазерна навигация за самолети при лошо време

Руски и български учени създадоха лазерна навигация за самолети при лошо време

Публикувано от:

Учени от Русия и България са създали лазер за точна навигация при лоши метеорологични условия, съобщава ТАСС.

Сътрудници на Томския държавен университет заедно със специалисти от българска компания, чието име не се споменава, са създали лазер, които осигурява по-точна навигация на самолетите и корабите в условията на лоша видимост, съобщиха във вторник от пресслужбата на университета.

“Лазерът, който в работна среда използва барий, излъчва в невидим диапазон 1,5 – 3 микрона. Такова лъчение позволява по-добра видимост на регистриращите системи, без да заслепява пилотите”, обяснява един от главните разработчици на устройството, Алексей Шумейко. Той е началник на учебната лаборатория за лазерни системи на Томския университет.

“Сега в Русия няма лазерна навигация, обяснява той пред ТАСС. Когато се използва радионавигация, точността на проследяване е много по-ниска. А лазерът има много по-голяма точност, например в условията на лоша видимост”, добавя Шумейко.

Лазерът работи с метални пари – меден бромид, стронций, калций и барий. “Чрез промяна на лазерната тръба в устройството може да се промени честотата на диапазона. Използването на бромид например осигурява лъчение в жълто-зелената област на спектъра, то може да се използва в лазерните микроскопи и да се усили яркостта, както и при лечение на кожни заболявания”, обяснява още руският учен.

Такъв лазер може да се използва при разкъсване на сложните връзки в органичните молекули и за създаване на генетични модификации в биологията и медицината. Учените са готови да предоставят технологията на производителите на лазери, се казва още в съобщението на университета.