Руски и български писатели твориха заедно край Камчия

Комплекс „Камчия“ за пореден път бе любезен домакин на творческа среща между български и руски поети и писатели. Форумът се проведе от 11 до 18 април под наслов „Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХт век“ и бе организиран от фондация „Устойчиво развитие за България“, Съюза на българските писатели и Съюза на писателите на Руската федерация, под почетния патронаж на извънредния и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев.

Участници бяха авторитетни имена от двете славянски страни – от Русия Владимир Бояринов, председател на Московската градска организация към Съюза на писателите на Русия и съпредседател на Международното общество на писателските съюзи, проф. Пьотр Калитин – философ, литературен критик, поетите Олга Дякова, Елена Есина, Олга Шевчук, Марина Скрябина, Александър Потапов, Олга Бояринова; от българска страна Анжел Вагенщайн, Лъчезар Еленков, Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Матей Шопкин, Панчо Панчев – Дядо Пънч, Надя Попова, Тодор Биков, Елка Няголова, Христо Георгиев, Владимир Стоянов и др.

При откриването на срещата Владимир Бояринов заяви: „Трябва да намерим пътя и възможностите чрез средствата на литературата и изкуството да формираме и утвърждаваме традиционните ценности на съвременния човек.“ В дискусиите бе обсъдено и осъществяването на съвместни проекти, свързани с православно-културното взаимодействие, с общия славянски корен и общия културен код. По тези и по редица естетически, художествени и обществени въпроси с особен плам говори литературният критик проф. Пьотр Калитин. Филмът „Гранитово“ по едноименната поема на Лъчезар Еленков бе повод отново с тревога да се постави темата за фашизма, неофашизма и днешните му прояви.

Актовата зала на Учебно-възпитателния център се оказа тясна да побере възторга, чувствата, възхищението и радостта на учениците от СОУ „Юрий Гагарин“ и от съседните селища от общуването с писателите Панчо Панчев – Дядо Пънч, Атанас Звездинов и Владимир Бояринов, посветили творчеството си на децата. Поетите пренесоха своя дух и атмосфера и сред обществеността в залите на Генералното консулство на Руската федерация във Варна, където бяха сърдечно приветствани от генералния консул Сергей Лукянчук и от председателя на фондация „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова.

Във вълнуваща обстановка се състоя  представяне на новоизлязлата книга на Анжел Вагенщайн „Серенада за балканска гайда“. Десетки български и руски писатели, поети, издатели, учени изтъкнаха значимостта и приносите на Джеки в българската култура, мъдростта и майсторството му на разказвач, както и неговото ярко присъствие в обществения живот като непоколебим боец против неофашизма днес. Важно събитие в тези дни бе и творческата вечер на Владимир Бояринов, посветена на 50-годишния му творчески път.

Своеобразно обобщение и пример за заслужена почит и всеотдайно служене на общите корени, ценности и минало бе представянето на новоизлязлата книга на руския дипломат и приятел на България Анатолий Шчелкунов – „Дипломатът на Русия“. Неговият нов труд е посветен на граф Николай Игнатиев – за огромните му усилия и обич към нашия народ, за освобождението и възраждането на България от петвековното турско робство.

Анжел Вагенщайн на представянето на новата си книга

Снимки фондация „Устойчиво развитие за България“

Източник: в. „Дума“