Руски и български космонавт почетоха официалното откриване на  паметника по случай 100-годишнината на българската авиация и ВВС  

Несебър влезе в историята на Военновъздушните сили и Военновъздушните сили влязоха в хилядолетната история на Несебър с официалното откриване на паметника на МИГ-21, намиращ се в началото на града. Лентата прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, космонавтите от България и Русия Александър Александров и Олег Новицки и о.з. полковник Христо Христов и полковник Иван Апостолов. Паметникът е създаден в знак на почит и уважение към летците, които са свързани с Община Несебър и по случай 100-годишнината на Българската авиация и Военновъздушните сили.

Постаментът е изграден изцяло с дарителски средства. Кметът Димитров в приветственото си слово сподели, че идеята за появата на такъв паметник в града на ЮНЕСКО се е родила от Инициативен комитет с председател Йордан Йорданов.

Постаментът е изграден изцяло с дарителски средства. Кметът Димитров в приветственото си слово сподели, че идеята за появата на такъв паметник в града на ЮНЕСКО се е родила от Инициативен комитет с председател Йордан Йорданов.

„След като паметника бе изграден с дарителски средства, търсехме подходящия момент, в който да го открием официално и когато от Звездното градче, столица на космонавтите в Русия, тази година поискаха съдействие за организиране на техния фестивал „Отечество“ в Несебър, разбрахме, че моментът е дошъл. С откриването на паметника даваме старт на културните прояви на този фестивал, в който ще има както руско, така и българско участие.“, обяви кметът.

Космонавтът Александър Александров, герой на България и Съветския съюз, започна своето приветствено слово с благодарност към несебърския кмет и всички, които са допринесли за изграждането на постамента на МИГ-21.

„Аз като български представител на руската самолетостроителна корпорация „МИГ“ искам още веднъж да изразя благодарност към жеста на внимание и признание за тези самолети, които и сега стоят на дежурство в нашите военни части и пазят нашето родно небе. Този паметник ще напомня за величието на Българските военновъздушни сили. Ние сме едни от основоположниците на историята на световната авиация…Този самолет, който стои тук пред вас, мога да кажа, че е един от най-добрите в света, тъй като над 46 страни са го закупили. Той все още лети независимо, че е с дълга история. Нашите внуци и правнуци трябва да помнят и да знаят, че техните деди са наравно с останалите, дали своя принос за развитието на военновъздушните сили.“, каза бригаден генерал Александър Александров.
Летецът–космонавт, герой на Руската федерация, Олег Новицки благодари за възможността да присъства на официалното събитие и изрази радостта си, че се открива паметник, който да е в чест на авиацията.
Людмила Котлова – директор на Културния дом в Звездното градче, съорганизатор на фестивала „Отечество“ също приветства присъстващите:

„Много сме щастливи, че сме тук във вашия забележителен град. От името на кмета на Звездното градче Валери Токарев ви поздравявам“.

За съдействието и подкрепата при организирането и провеждането на фестивала „Отечество“ тя поднесе благодарствена грамота на кмета Димитров от неговия руски колега Токарев.
Кметът на Несебър получи и плакет  от полк. Димитър Данев, командир на Авиообазата в Безмер, като на него присъстваха и подписите на всички летци, които в момента работят там.Капитан Антон Петров, представител на командира на Авиобазата в Граф Игнатиево Иван Лалов също връчи паметен плакет на несебърския кмет.

Автор: Максим МОМЧИЛОВ , журналист в.„Слънчев бряг прес”