Руски инспектори ще проведат наблюдателни полети над териториите на САЩ и на България

В рамките на международния Договор за открито небе руски инспектори са планирали тази седмица наблюдателни полети над териториите на САЩ и на България. Това съобщи руският център за намаляване на ядрената заплаха, като цитира своя началник Сергей Рижков, предаде ТАСС.

Руска група инспектори се предвижда да лети с руски самолет за наблюдение Ту-154М Лк-1 над територията на САЩ от 18 до 23 април от летище Тревис (Калифорния) с максимална далечина на полета 4250 километра.
Руският самолет ще изпълнява полет по маршрут, договорен с наблюдаваната страна; американски специалисти на борда ще контролират използването на наблюдателната апаратура и спазването на нормите, предвидени в договора. Това е 10-ят наблюдателен полет на Русия над териториите на държавите участнички в договора през 2016 г., посочва Рижков.

Наблюдателните полети в рамките на този договор се изпълняват с оглед постигане на по-голяма прозрачност във военната дейност на държавите участнички, също и заздравяване на сигурността чрез укрепване на мерките за доверие.

Полетът ще се изпълнява през периода от 15 до 19 юни с максимална далечина 660 километра по маршрут, съгласуван с наблюдаваната страна. Български специалисти на борда на машината ще контролират използването на апаратурата за наблюдения и спазването на договора, посочи Рижков.

От 18 до 21 април руски инспектори са планирали и наблюдателен полет над територията на България. „Инспекцията се провежда с цел да се определят мащабите на подлежащата на уведомление военна дейност в границите на посочения район или да се потвърди липсата на военна дейност, която трябва да бъде предварително заявена. Площта на района ще обхваща близо 14 хил. квадратни километра“, информира Рижков.

Руските инспектори ще посетят учебни райони и полигони, ще им бъдат изнесени брифинги за военната дейност в съответната зона, ще им предоставят също данни за намиращите се в района формирования и поделения от българските въоръжени сили, ще имат възможност и да присъстват на войскови маневри, планирани от България през периода 19-21 април.