Руски инвеститори имат интерес към Пристанище Варна

Наши инвеститори проявяват интерес към варненското пристанище. Това каза търговският представител на Русия в България Игор Илингин, цитиран от в. „Черно море“. По време на българо-руски бизнес форум във Варна бе представен и проект за създаване на „Зона за иновации и развитие – Варна“.

„Вие знаете, че напоследък то (Пристанище Варна – бел. ред.) работи на печалба, поради това, че има бизнес проекти и контакти с Русия. Това засяга не само видът товари, но и тръбите за Южен поток, които се пазят в порта“, коментира Илингин.

По неговите думи руският бизнес има и други интереси, за които да си партнира с България. „Имаме интерес към ремонта и към строителството на нови кораби. „Агрополихим“ има контакти с руско предприятие, което предлага технологии за производство на катализатори. Това е също едно възможно направление за сътрудничество“, каза още Игор Илингин.

Той допълни, че тази година има договореност в рамките на междуправителствената комисия. „Посочени са някои наши приоритети – възстановяване на търговския обмен, развитие на туризма. Постигната е договореност за броя на полетите от Русия – те ще нараснат два пъти до летище Варна“, каза Илингин. Той заяви още, че руски компании, свързани с кораборемонт във Варна, са доволни от качеството на извършените работи и от сроковете. „Надяваме се, че тази дейност ще бъде продължена в различни посоки“, каза още търговският представител.

Източник: economic.bg