Руски експерт разказа как Русия може да отговори на новата ядрена бомба на САЩ

Модернизираните атомни бомби B61-12 ще започнат да постъпват на въоръжение на самолетите от тактическата авиация на САЩ в Европа в началото на 2018 г. и достоен отговор на тази стъпка от страна на Русия може да стане оборудването на тактическите ракетни комплекси „Искандер“ с атомни бойни заряди, счита президентът на Академията за геополитически проблеми и доктор на военните науки Константин Сивков, предаде РИА Новости.

По-рано Националното управление за ядрена сигурност на САЩ (NNSA) официално разреши  началото на технологическата подготовка за производство на модернизирана ядрена бомба B61-12.

„Самата бомба не се преправя, просто се модернизират различните й блокове, и по-точно, правят корпуса по-съвършен в аеродинамично отношение. Това няма да отнеме много време – максимум година и половина, и ще започнат доставките. От страна на Русия може да има само една контрамярка – създаването на атомна бойна глава за ракетния комплекс „Искандер“. Друг ефективен отговор просто няма“, заяви Сивков.

Той добави, че бомбата B61-12 е тактически атомен боеприпас, отличаващ се с невероятно висока точност – отклонението му от целта не надвишава няколко метра. По думите на експерта, новата разработка ще позволи ефективното нанасяне на удари по добре защитени командни пунктове, които могат да бъдат изведени от строй единствено чрез точното попадение на атомна бомба, тъй като те се намират на голяма дълбочина.

„Производството на тези бомби съществено ще разшири възможностите на тактическата авиация на САЩ за нанасяне на така наречените „обезглавяващи“ удари, тоест, за унищожаване на най-защитените ни командни пунктове на стратегическо равнище. Предишните модификации на тази бомби в момента са разположени в Европа и няма съмнение, че модернизираната версия САЩ също ще изпратят тук“, подчерта Сивков.