Руски депутат предложи щаб-квартирата на ООН да се премести от САЩ в друга държава

Руски депутат предложи щаб-квартирата на ООН да се премести от САЩ в друга държава

Публикувано от:

Депутатът от партията „Единна Русия” Вячеслав Никонов смята, че е необходимо щаб-квартирата на ООН да бъде преместена от САЩ в друга страна, съобщава РИА Новости.

„Светът се променя, и с него трябва да се промени и ООН. Необходими са реформи! Необходими са, за да се отрази растящата роля на новите центрове на силата – нашите партньори от БРИКС. Преди всичко Индия – третата икономика в света, която след 7-8 години ще стане и първа в света по брой население. Бразилия – страна с над 200 млн. население, която е шестата икономика в света и която задава тона във цяла Латинска Аметика. ЮАР – наш партньор и най-голямата африканска държава”, каза депутатът по време на пленарно заседание на Държавната дума.

По думите му реформата може да предвижда и ново място за щаб-квартирата на ООН. Това не е задължително да бъде „страната, която подложи на незаконни санкции повече от половината човечество през последните 20 години, и онази, която не позволява на руски парламентарни говорители да пристигат на нейна територия, за да участват в междупарламентарни мероприятия”.

„Защо Ню Йорк? Далеч е и е скъпо. Защо не предложим следния критерий например: да се определи точката в света, която се намира на най-близко разстояние от столиците на всички 193 държави-членки на ООН”, заяви депутатът.