Руски граничари и митничари изведоха от обстрела в „Изварино” 2 хил. украинеца

Повече от 2 хил. украински граждани са били изведени от обстрела през руския пункт на пропуска „Донецк” благодарение на руски граничари и митничари, предаде ИТАР-ТАСС.

Те са чакали на пропуска за Русия, когато там е започнала престрелка, съобщи в събота изпълняващият длъжността началник на Милеровска митница Сергей Разгонов.

Според него, през последните няколко дни от страната на „Изварино” са се образували големи опашки и автомобилни задръствания.

„Около 22 ч. московско време от страната на поста „Изварино” започнаха активни бойни действия с използването на автоматично и минометно оръжие. Граничният контрол от страна на Украйна престана да се осъществява, тъй като самите граничари преминаха на руска територия с молба да се скрият”, разказа Разгонов.

Той уточни, че хората са преминали за 40 минути и границата са пресекли 300 автомобила. „Ние пропуснахме всички, съгласно изискванията, нормите и установения ред. Преминалите през пункта са настанени във временния палатков лагер, разположен непосредствено до пропускателния пункт”, поясни Разгонов.

Сега пропускателният пункт не функционира от двете страни, като не се осъществява преминаването на хора и автомобили, допълни още той.

Два пункта на границата на Русия и Украйна са временно затворени.

Русия временно затвори граничните пропускателни постове в Новошахтинск и Донецк в Ростовска област след нощния обстрел на украинската граница, но въпреки това, пропуска бежанци.