Руски висш военен: САЩ искат контрол над суровините на Русия

Вашингтон гледа на Русия като на източник на евтини суровини, над които би било желателно да установи американски контрол. За реализацията на тези планове САЩ в течение на десетилетия води и продължава да води политика, насочена към всестранно отслабване на Русия и понижаване на нейното влияние както в постсъветското пространство, така и на международно равнище“, каза началникът на Главното оперативно управление на руския Генщаб Андрей Картаполов.

Според него модернизацията от НАТО на летища в Източна Европа ще позволи на алианса в случай на възникване на военен конфликт да съкрати двойно „времето на долитане“ на неговите самолети и ракети, които ще могат да унищожат важни обекти на територията практически на цялата европейска част на Русия.

Картополов подчерта, че именно с тази цел от 2008 година се привеждат в съответствие със стандартите на НАТО редица военни обекти на територията на балтийските страни, Полша, Румъния и България.

Според Картаполов САЩ в момента поддържат в Източна Европа постоянно ротационно присъствие на над 1500 военни от сухопътните сили и морската пехота, около 300 единици бронетехника и до 30 бойни самолета.

Той напомни, че в Черно море практически постоянно се намират американски кораби, способни да носят противоракетни и крилати ракети „Томахок“, както и бойни кораби на нечерноморски страни от алианса.

Русия обяви, че страните в ЕС, в които са разположени противоракетни системи на НАТО, ще бъдат смятани за приоритетни цели за Москва. Това обяви началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, съобщи информационният сайт „Зиаре“, позовавайки се на „Уолстрийт джърнъл“.

Генерал Валерий Герасимов посочи, че системите за противоракетна отбрана, разположени в Полша и Румъния, са заплаха за Русия и тя е готова да отговори на тази заплаха.

„Неядрените сили, където са разположени елементи на противоракетния щит, се превърнаха в обект на приоритетен отговор“, заяви началникът на въоръжените сили на Русия, имайки предвид Румъния и Полша.

Русия обвинява САЩ за кризата със сигурността в източна Европа и войната в Украйна.

„Съединените щати и техните най-близки съюзници пресякоха всички възможни граници в намеренията си да привлекат Украйна в тяхната орбита на влияние. Това нямаше как да не предизвика нашата реакция“, каза министърът на отбраната Сергей Шойгу.

„Група държави, които смятат себе си за победители в Студената война, се опитват да налагат волята си през останалите страни.

Те тълкуват нормите на международното право съобразно своята воля, често използват двойни стандарти, арогантно се намесват във вътрешните работи на суверенни държави, включително със сила.

Едностранните решения в сферата на военната сигурност, плановете за постигане на абсолютна доминация чрез силата, вредят на глобалната стабилност“, добави той.

Същевременно говорителката на Държавния департамент на САЩ Мари Харф призна, че Вашингтон е оказал косвено влияние върху решението на лидерите на редица държави да откажат присъствие на Парада на победата в Москва на 9 май.

По-рано Харф обяви, че на 8 май във Вашингтон ще се проведе въздушен парад, а на събитието в Москва САЩ ще бъдат представлявани от посланика в Русия Джон Тафт.

Президентът на Русия Владимир Путин също обвини Вашингтон в оказване на натиск върху част от световните лидери, които няма да участват в отбелязването на седемдесетгодишнината от края на Втората светновна война в Москва на 9 май.

Източник: http://www.ekipnews.com