Руски бизнесмен подари книги за 50 000 лв. на наш университет

Руски бизнесмен подари книги за 50 000 лв. на наш университет

Публикувано от:

Руски бизнесмен дари книги на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий” на обща стойност над 50 000 лв, пише novini.bg.

Дмитрий Гусев подари на вуза повече от 5000 екземпляра, които ще се разпределят в чуждестранните културно-информационни центрове в учебното заведение. Сред тях има над 300 заглавия от научно-популярната и художествената литература на български, руски, английски, френски и немски език, съобщи Дарик.

Част от книгите са изключително ценни и полезни, тъй като са документални и исторически поредици с висока научна стойност, които отдавна са антикварна и библиографска рядкост като четиритомното издание „Этимологический словарь русского языка”.

Гусев направил дарението по случай 50-та годишнина от създаването на университета и заради новооткритата специалност „Русистика”. Програмата ще се изучава от настоящата година. Бизнесменът е помагал и друг път на Велико Търново. През 2004 г. и 2009 г. финансира юбилейни конференции по повод 125-годишнината и 130-годишнината от приемането на Търновската конституция. Очаква се самият дарител да е гост на тържеството по случай новата академична година, което ще се състои днес пред ректората на Великотърновския университет.