Руски аристократизъм + телешко = Бьоф Строганов

Със строгото име Бьоф Строганов назоваваме традиционно руско ястие с телешко месо и сос от гъби и заквасена сметана, станало известно по целия свят.

Разбира се, както се случва с почти всяка рецепта, оцеляла през вековете, и тази е претърпяла промени. Казваме през вековете, защото Бьоф Строганов ни препраща в далечните години от края на 19 век.

Историята разказва за готвач на служба при граф Александър Григориевич Строганов, известен руски генерал – страстен любител на вкусните гозби, който измисля рецептата за участие в кулинарно състезание в Санкт Петербург.

Приготвеното телешко по този начин, допаднало на графа и се превърнало в една от любимите му рецепти. Така дошла и идеята ястието да носи името на графа. Звучи наистина аристократично, не може да се отрече.

Руски емигранти пренасят традиционната рецепта в пределите на САЩ, с което се обяснява и голямата й популярност там през 50 години на миналия век. Бьоф Строганов добива и много сериозна известност в Китай, след падането на руската империя.

Руският начин за поднасяне на телешкото е с гарнитура от юфка или с пюре от елда. Като всяка рецепта с месце, може да го срещнете и поднесено с картофи.

А сметановият сос обикновено е по-наситен, заради което общият вид на ястието е по-бял, за разлика от предпочитания кафяв сос в САЩ и Китай.

Рецептата Бьоф Строганов