Руския Черноморски флот ще се обнови с 30 нови бойни кораба

Руския Черноморски флот ще се обнови с 30 нови бойни кораба

Публикувано от:

В съответствие с програмата за военно корабостроене «в близките 6 години се планира постъпление към руския Черноморски флот на 30 бойни кораби различен клас: от 1, 2, 3, 4-ти ранг», съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на думите на главнокомандващия на ВМФ на Русия адмирал Виктор Чирков.

Той се срещна с журналисти в деня на честването на 231-годишнина от създаването на Черноморския флот. «В периода 2014-2015 години Черноморския флот ще получи допълнение към бойния наличен състав на 6 подводници от проекта 636, а през 2015 година първия от шестте патрулни кораби от проекта 1135.6. Също така, планира се Черноморският флот да бъде допълнен с 6 единици от патрулни кораби за открито море 22160», уточни адмиралът Чирков.

Той поясни, че патрулните кораби от серията 22160 са предназначени за патрулна служба и охраняване на териториални води. По думите на главнокомандващия, флотът ще разполага със самодостатъчна система за базиране, в която ще влезе флотската инфраструктура на Кримския полуостров и пристанището в Новоросийск.