Руският филм „Викинг“ стана тотален хит

Историческата драма на Андрей КравчукВикинг“ направи рекорден бокс офис. Той спечели 20 млн. долара, като разходите по него възлизат на 13 млн. Това е една от най-мащабните руски продукции в последно време. С това, той измести предишния рекордьор – „Екипаж“.

Действието на лентата се развива през Х век. След смъртта на своя баща, владетелят на Киевска Рус – княз Владимир бяга в изгнание през замръзналото море и стига до Швеция. Той се опитва да се измъкне от лукавия Ярополк, негов полубрат, който вече е извършил редица убийства, за да се добере до трона. В Швеция той се среща с воина Свенелд, който го убеждава да събере викинги и да си върне Киев.

Сценарият е базиран на реални исторически документи и викингските „Саги за кралете“. Специално за филма са направени опити да се възстанови т. нар. „печенегски“ език, който е мъртъв. Сцените са заснети изключително мащабно.

Руските филми формират 17 процента от класацията и заемат само 2 места в позициите. Тя е продукт на селекция от 20 заглавия, с най-висока посещаемост и приходи. По повод успеха на „Викинг“, специалисти коментираха : „Филм, който попада сред топ 10 е не само огромно постижение за екипа, заснел продукцията, но и за руското кино като цяло.

„Викинг“ се оказа изключително успешен по продажби и в Щатите.