Руският тур на „А“ по Темза

Каютата на милиардера е облицована със сребро, на борда има три басейна и площадка за хеликоптери

 

Яхтата на руски олигарх, която мина под моста „Тауър“ през миналия уикенд, хвърли в потрес британците. „Десетки хиляди съдове са преминавали под моста за столетията, откакто е построен, но малко от тях са били така огромни и фрапиращо скъпи“, коментира „Дейли Мейл“. Лодката на милиардера Андрей Мелниченко, председател на съвета на директорите на редица компании, е сред най-дългите в света. Съдът от клас „А“ се оценява на над 225 млн. паунда. Разполага с разкошни каюти, три басейна, единият от които е със стъклен под. Управлява се със сензорни дисплеи, а на борда могат да отседнат комфортно 14 гости и 42-членен екипаж. Собственикът Андрей Мелниченко заема 11-о място сред най-богатите хора в Русия и 139-о в света със състояние от $8,2 милиарда.

 

Яхтата „А“ е дело на известния артпроектант Филип Старк и е построена от Thyssen Krupp Marine Systems в град Кил, Германия. Плавателният съд е бил спуснат на вода през лятото на 2008 година, след 4 години строителство. Дължината му е 119 м, ширината – 18,87 м. Височината е съпоставима с 10 етажен блок – 32 м. Работи с два мощни двигателя по 12 000 к. с. и разполага само с 14 каюти за подбрани гости. Водоизместването от 6 хиляди тона го вписва в листата на 25-те най-големи яхти в света. Трите плувни басейна с внушителни размери и стъкленият под на единия, както и разкошните каюти, правят „А“ една от най-луксозните яхти в света.

 

Всъщност впечатляващата форма на плавателния 119-метров съд е била типична за военните кораби от началото на XX век. Благодарение на тази форма „А“ прави 24 възела (45 км/ч), без изобщо да създава вълни и пръски около себе си. Освен с трите басейна, яхтата може да се похвали и с площадка за хеликоптери, резервна суперлодка амфибия и огромен гараж за колата на домакина.

 

От „Дейли Мейл“ припомнят, че през април т.г. 44-годишният олигарх Мелниченко е обявил яхтата за продан, но явно, че до този момент няма сделка. За последните няколко години „А“ е била забелязана на екзотични места като Хонолулу, Малибу, Монако, Пуерто Рико, Турция и Тайланд, пише електронното издание Газета. Ру. Мегаяхтата е с обща жилищна площ 2200 кв. м носи лаконичното название „А“, което всъщност е първата буква на имената на двамата й собственици – съпрузите Андрей и Александра. Олигархът Мелниченко изобщо не си е пестил джобните и през пръсти е похарчил над 400 милиона щатски долара за построяването й. И това не е всичко. Той подписва ексклузивен договор с всички, участвали в строежа и проектирането й, за да не разгласяват детайлите на проекта. Така богаташът заковава всички участници в изграждането й с мълчание до гроб. Пълна сензация са предизвикали снимките от интериора, уж направени от самия Андрей и пуснати в социалните мрежи. Вероятно „мълчанието на агнетата“ му е дошло малко в повече и е решил да покаже все пак богатството, което демонстрира интериорът на яхтата. И въпреки тази частична показност на скъпоценностите от вътрешността, ние никога не ще разберем всички тайни, криещи се в тази уникална яхта.

 

За „А“, проектирана от най-известния в света френски артдизайнер, се заговори още през 2008 г. Тайнствената лодка, приличаща на космически кораб от „Междузвездни войни“, е била забелязана в портовете на Кил. Невежите клюкари първо я приписали на Роман Абрамович, а после и на шейха на Дубай Мохамед бин Рашид Ал-Мактум. Но през 2009 година, когато 119-метровият съд за пръв път излязъл в открито море, е станало ясно на кой принадлежи. В огромната, облицована с естествена бяла кожа каюта, в трона на домакина гордо седял Андрей Мелниченко, чието състояние към онова време е било оценено от „Forbes“ на над $4,4 млрд. долара. До него почти винаги по бански е съпругата му – бившата лМис Югославияы, топмодел и поп звезда Александра Николич.

 

А яхтата наистина няма равна на себе си по лукс, комфорт и изящност. Може би до някаква степен тя е голямата глезотийка на сръбската миска. „А“ е първата съвместна придобивка на съпрузите. Говори се, че точно красавицата е убедила олигарха да обкове яхтата отвътре със сребро с диаманти.

 

Леглото се завърта с бутон от диамант

 

Гигантската каюта на Мелниченко е 240 кв. м и е разположена на върха. Към нея по цялата дължина на стените, облицовани в истинско сребро от най-висока проба, има спираловидна стъбла, чийто парапет й е струвал на милиардера $60 хиляди долара. В това помещение може да влиза само домакинът и никой друг! То е табу дори за любимата му жена! Системата за отключване на каютата е програмирана по отпечатъка на пръстите на олигарха. Спалнята на две нива е издигната на гигантски подиум, който се върти. Механизмът за въртене се пуска с помощта на специален бутон, изработен от диамант. Друг бутон се управлява автоматично от самото въртеливо движение на приказното легло. Прозорците на „А“ на направени от 44-милиметрови огнеупорни бронирани стъкла, способни да противостоят на взрива на граната. В тях има вградено специално устройство, даващо възможност от множество ъгли да се наблюдава изгрева и залеза на слънцето, или да се гледа безпроблемно плазмен телевизор с дължина 1,5 м, който се спуска от тавана. В средата на шест от каютите за гости има неповтарящи се по форма джакузита от неръждаема стомана, а стените представляват огледала от пода до тавана.
По думите на артархитекта Старк, дизайнът на яхтата е микс от естетиката на Манхатън до казината на Лас Вегас. Французинът е дизайнер и на униформата на 37 членният екипаж на кораба. През деня екипажът е облечен в снежно бели костюми, а вечерта – в черни панталони и черни тениски стреч. Кристалните сервизи и полилеите са по поръчка от най-елитната фирма „Baccarat“. Стените около витата стълба, водеща към покоите на олигарха, са от чисто сребро – листа с най-висока проба.

 

Накъде плават богаташите

 

Яхтите на руските олигарси могат да бъдат наблюдавани в реално време от специален спътник. Дори е изготвен график на тяхното придвижване от началото на това лято, според който всички те масово се движат в Средиземно море, недалеч от своите вили и имения на Лазурния бряг или в Сардиния.

 

Андрей и Александра пък прекарват цяло лято на островите от Карибския басейн, който е сред любимите им места.

 

Олигархът започнал като чейнчаджия

 

Олигархът Андрей Мелниченко е роден на 8 март 1972 г. в Гомеле. Завършил е с отличие физическия факултет на МГУ. Още като студент се е увличал по далаверите и търгувал с валута на „Октябрьская площадь“ в Москва. През 1991 г. узаконил дейността си и отворил ченджбюро. Не след дълго вече притежава верига от пунктове за обмен на валута. През 1993 г. става съучредител на МДМ Банка. През 1997 г. вече е единствен акционер на банката и е в съвета на директорите на РАО „ЕЕС Россия“. От 2007-а е председател на съвета на директорите на гигантската компания „Еврохим“ и член на съвета на директорите на „СУЕК“. Негови са компаниите „Еврохим“ – най-мащабната в Русия и една от най-големите в света за производство на минерални торове, „Сибирска енергийна компания за въглища“ – най-мащабната в Русия и една от най-големите в света за производство на въглища и генериране на енергия, „Сибирска генерираща компания“ – водеща електроенергийна компания. По данни на списание Forbes за 2010 г. състоянието на олигарха възлиза на $11 млрд. долара, а към днешна дата е над $14,4 млрд. с което Мелниченко влиза в десетката на най-младите милиардери в Европа, на 139-о място в световния рейтинг на милиардерите и на 11-о място сред руските олигарси. Принадлежащите му компании са на 5-о място в рейтинга за корпоративна благотворителност с над 102 млн. долара.

 

Сандра инвестира в рокли, които не облича

 

Как се живее с руски олигарх, който наистина не си знае парите, разказва Александра, съпругата на Мелниченко, в интервю за Tatler. Топмоделът Сандра Мелниченко, по баща – Николич, е с фамилията на олигарха от 2005 г. Дотогава тя е блестяла на сърбския и международните подиуми и явно не е останала незабелязана. Две години след сватбата красавицата навършила 30 години и за юбилея й любящият и богат съпруг й спретнал грандиозно шоу а ла Холивуд. По оценките на Forbes олигархът е похарчил за рождения ден на миската над 3 млн. долара. И до ден днешен Мелниченко не жали средства за любимата си, като я обсипва с безумно скъпи подаръци. За сватбата им, например, Андрей подарява на възлюбената си диадема с диаманти, закупена от музея Van Cleef & Arpels и направена по поръчка за княгинята на Монако Грейс Кели.
За „Свети Валентин“ пък изненадал миската с породиста малтийска болонка. За 30-годишнината на Сандра в Москва кацнала Дженифър Лопес, която пяла срещу космически хонорар на гостите на юбилея. Сандра си признала, че обича да носи рокли „haute couture“, които струват от 15 хиляди до 30 хиляди евро. „Подобно влагане на парите е моят личен инвестиционен стил. В гардероба си имам тоалети, които са истински картини, произведения на изкуството, на които се наслаждавам. Само ги гледам, но никога не ги обличам!“, споделя сръбската миска. Милиардерът и съпругата му няколко пъти са прибягвали до услугите на именития атрдизайнер Филип Старк. Той не само е автор на дизайна на яхтата „А“, но и на вилата за гости, както и на дрехи, които се шият в най-скъпите ателиета по поръчка.

 

През лятото обаче Сандра рядко може да се види „облечена“. Тя често блести по бански на снимки в социалните мрежи. Явно това ни най-малко не смущава съпруга й, напротив – по този начин се изтъкват прелестите на красивата му половинка и перфектните й размери. Сандра, както я нарича той, за него е всичко! И едва на второ място в неговото сърце е уникалната яхта „А“.

 

Сватбата на олигарха с красавицата през 2005 г. струвала скромните $40 милиона щатски долара! Луксозното имение на милиардера на нос Антиб, където се е състояла самата церемония и изисканият прием, е било оформено за случая във вид на океанска яхта. Дамите, поканени на церемонията, били помолени да се съобразят с любимия дрес код на олигарха – всички до една били окичени с медузи, рапани и водорасли. Елитния банкет са забавлявали звезди като Кристина Агилера, която за изпълнението на четири песни получила хонорар от $2 милиона долара. Пяла е и Уитни Хюстън с Хулио и Енрике Иглесиас, като всеки от тях е взел същия хонорар. Злите езици говорят, че милиардерът разполага с много повече пари от официално обявените. Не напразно именно на него приписват скандалната покупка на картините на Моне „Езерцето със стомните“ за 80 милиона долара и „Железопътния мост в Аржентеа“ за скромните $41,4 млн.долара! И това е само разгласената част от колекциите му, за много от които нищо не се знае, но се предполага, че са на баснословна цена.

Автор: Оля Ал -Ахмед, standartnews.com