Руският посланик е недоволен от състоянието на паметника на съветската армия у нас

Министърът на културата и посланикът на Руската федерация договориха 3-годишна програма за сътрудничество

Министърът на културата Вежди Рашидов прие днес извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България Юрий Исаков. На срещата в Министерството на културата министър Рашидов обсъди с посланика състоянието, развитието и перспективите на двустранните отношения в областта на културата.

Тъй като през следващата година изтича срокът на действие на Програмата за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката между правителството на Република България и правителството на Руската федерация за периода 2012 – 2014 г., бе постигнато съгласие да се пристъпи към подготовката на нова Програма за културно сътрудничество между страните ни за следващ 3-годишен период.

Вежди Рашидов и Юрий Исаков се обединиха зад идеята да започне подготовката и на провеждането на „Година на България в Русия“ през 2016 г., както и на реципрочна основа – на „Година на Русия в България“ през 2018 г. В хода на разговора руският посланик изрази загриженост за състоянието на паметника на Съветската армия в София.

„На 9 май 2015 г. предстои да отбележим 70 години от края на Втората световна война и ни се иска за тази знаменателна, паметна дата за човечеството мемориалният комплекс да е в значително по-добро състояние, тъй като сега по неговата конструкция има и паднали, както и отлепящи се плочи, създаващи опасност за минувачите“, заяви г-н Исаков.

„Всеки един паметник – независимо какъв и от кой точно исторически период, трябва да бъде опазван от посегателства и вандалски прояви, но не е тайна, че за съжаление през последните две десетилетия в България много паметници бяха откраднати, унищожени или дори направо претопени от хора, които събират цветни метали. Време е обаче на това отношение към паметниците да се сложи край, защото народ, който не уважава историята си, който не пази паметта си, няма да има и бъдеще“, коментира министъра темата с паметниците./ Inews