Руският посланик: България има големи възможности в сферата на туризма

Руският посланик: България има големи възможности в сферата на туризма

Публикувано от:

България има големи възможности в сферата на туризма. Той е област, в която България може да се окаже в много изгодно положение. Това каза посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров в Хасково, цитиран от БТА и 24 часа.

Надявам се, че в най-скоро време ще имам среща с новия министър на туризма, на която ще обсъдим възможностите за активиране на сътрудничеството в тази сфера, включително и с Хасковския регион, уточни той. Има взаимен интерес в тази област и ще работим в тази насока, допълни дипломатът.

По неговите думи сега най-важната задача пред Русия и България е след сформирането на новия кабинет да се назначи председател от българска страна на междуправителствената комисия по търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество. Тя се явява основният инструмент в икономиката и търговията между двете страни и ако всичко е наред, планираме поредното й заседание да се състои в Русия тази есен, посочи Макаров. Той изрази готовност да се срещне с новия министър-председател и другите министри, като се даде тласък на бъдещата работа.

Посланикът на РФ бил помолен от журналисти да коментира твърдението на Росен Плевнелиев за това, че Москва се е месила във вътрешната политика на България, като е финансирала български партии, пише фрогнюз. Според бившия държавен глава е имало доклади, според които Русия стои и зад хакерските атаки срещу сайтове на български институции на местните избори през 2015-а година.

„Това е синдромът на политик, който наскоро е изпаднал от власт. Липсват му камерите, микрофоните и медийното внимание. Жал ми е за г-н Плевнелиев. Съжалявам, че се налага да го кажа, но е така!”, заяви Анатолий Макаров.

 „Готов съм да работя с всяко правителство, което е избрало българския народ. Никога не съм получавал някакви други указания”, допълни посланик Макаров. „Русия е готова да преговаря за изграждане на газова връзка до и през България за трети страни. Но само ако получим твърди гаранции от Европейската комисия, че няма да променя условия и да пречи на осъществяването на тази връзка. В момента „Южен Поток” не съществува, причините за това са ясни”, каза още посланикът на Руската Федерация.

В Хасково Анатолий Макаров се срещна с кмета Добри Беливанов и областния управител Минко Ангелов. Руските фирми проявявали голям интерес към българските вина, особено към марки, които са произведени в Хасковски регион.