Руският подарък за САЩ, за който ”никой не говори”

Руският подарък за САЩ, за който ”никой не говори”

Публикувано от:

В социалната мрежа „Фейсбук“ популярност набира публикация относно статуя в памет на жертвите на терористичния атентат от 11 септември 2001 г. Монументът се казва „Сълза“ и е подарък от Русия за САЩ, намира се в гр. Байон, на 10 км югозападно от центъра на Ню Йорк. Блогърът Майкъл Ейдиниън, активист и критик на мейнстрийм медиите, коментира доколко известен сред американците е този руски подарък:

“Признавам си, дори не знаех, че този паметник съществува. Но ми бяха нужни две секунди, за да разбера защо за него нямаше широк медиен отзвук. Ще се зачудите защо? Защо медиите не отразиха признателността си? Посочете ми поне една страна, която да е направила нещо повече? Това е зашеметяващ монумент, който засенчва това, което истинските терористични гангстери се опитаха да направят на “кота нула”. Самата мисъл, че Лари Силвърщайн и Франк Лоуи имат нещо общо с мемориала в памет на 11 септември е направо отвратителна!

Около 50 млн. души посещават Ню Йорк всяка година и над 8 млн. души живеят там, но сякаш никой не е чувал за „Сълза“-та… а това е конструкция висока 30 м и тежаща 175 тона в памет на загиналите в най-черния за града ден.

Както и да го погледнеш, това бе адски умен ход от страна на Русия. И що за красив мемориал – огромна сълза и имената на всички, които загинаха. Западът изглежда настървен да избута Русия в ъгъла в Украйна и с контролираните от ционистите медии се опитва да скрие собственото си съучастничество в свалянето на полет MH17 и затова продължава да обвинява Русия за нещо, с което те нямат нищо общо. Затова и едва ли би изглеждало добре, ако ционистите оповестят „Сълза“-та, докато отчаяно се опитват да направят така, че Русия да изглежда лоша.

Най-добрата хитрост, до която врагът може да прибегне, е да накара всички да вярват, че всички са им врагове!

Това си заслужава да се прочете. Благодаря на Тед Дъгън, че ми прати линка.

Управляваните от ционистите медии не съобщиха за красивия мемориал, подарен от Путин. Паметникът е слабо известен дори и сред местните жители в Байон!”.

 

След кратко проучване на Fbr.bg, в сайта на в. „Ню Йорк таймс“ например откриваме архивни новини в периода 2003 – 2007 г., в които се говори за поставянето на паметника, озаглавени: „Сълза в памет на 11 септември в Джърси, или 10-етажна срамота?“, „От Русия с любов: Мемориал „Сълза“, „Спорният монумент за 11 септември – след известно време в морето, сега се настанява наблизо“, „Паметник в търсене на дом“. Това показва, че все пак събитието е било отразено, но може би не достатъчно широко. Автор на паметника е Зураб Церетели – президент на Руската художествен академия от 1997 г. насам. Монументът  представлява небостъргач, пропукан през средата, а в процепа е поставена огромна сълза.

 

Паметникът е отрит на 11 септември 2006 г., съобщава тогава руското издание „Лента“. На церемонията са присъствали американският президент Бил Клинтън, съпругата му Хилари и министърът на националната сигурност Майкъл Чертоф. От руска страна e присъствал говорителят на Съвета на федерацията (горната камара на руското Федерално събрание) Сергей Миронов, а откриването на монумента е започнало с изпълнението на руски и американски химн. „Лента“ съобщава, че в резултат на допусната грешка, на паметника са гравирани имената и на над 40 души, които нямат нищо общо с жертвите на терористичния атентат от 11 септември.

Разпространилата се във „Фейсбук“ снимка на „Сълза“-та с коментар за това как американците не са наясно, че това е подарък от Русия, вече е споделена от над 12 000 души.

снимка / wansbroughs-cruise-blog.me.uk

В статия веднага след откриването на мемориала, кореспонденти на руското издание „Комерсант“ коментират, че паметникът е поставен на площадка, гледаща към Манхатън, но която не може да бъде достигната лесно. Преди нея има ограда, полицейски кордон към терминала за круизни кораби, а оттам се продължава към базата на ВМФ на САЩ, за достъп до която е нужно специално разрешение. „Можете да видите паметника от катер или от прозореца на самолет или хеликоптер“, вежливо им казал един от полицаите на входа към пристанището.

Всъщност от паркинга на пристанището, паметникът може да се разгледа отстрани. Ето и кадри, благодарение на „Гугъл стрийт вю“:

Под статията на блогъра Майкъл Ейдиниън потребители коментират, че те самите също не знаят за съществуването на този паметник. Е, ако досега медиите не са отразили широко руския подарък, то може би със закъснение местните ще научат за него във „Фейсбук“.