Руският патриарх се моли край границата със САЩ

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил отслужи молебен за мир и запазване на природата на границата със САЩ – на руския остров Ратманова в средата на Беринговия проток.

От тази най-източна точка на Руската федерация до остров Крузенщерн (Малкия Диомид), който е на територията на САЩ има само 3 км и 750 м. Според граничната охрана за цялата история на руския остров са били не повече от 50 души.

Патриархът долетя с хеликоптер Ми-8, съобщава РИА Новости.

„Стоя пред кръста на остров Ратманинов на 4 км от Съединените щати, с лице към евразийския континент, към Русия. Това е най-източната точка на континента и нашата страна и нека се помолим пред образа на Кръста Господен за това Господ да въздаде Своята милост над всяко творение, над целия човешки род, над нашата руска страна и над цялата историческа Русия. Нека Господ ни помогне да си съберем мислите и да преодолеем разделящия ни грях. Да се помолим за мир по целия свят. Да се помолим за добри отношения между Русия и Съединените щати – все пак сме съседи. Трудно е да си го представим, но ние сме близки съседи, живеем на четири километра един от друг“, обърна се патриарх Кирил към придружаващите го духовници, граничари и журналисти.