Руският парламент може да въведе ответни мерки на ареста на имущество на РФ зад граница

Руският парламент може да въведе ответни мерки на ареста на имущество на РФ зад граница

Публикувано от:

В петък на пленарно заседание на руския парламент може да бъде приет на второ и трето четене законопроект за ответните мерки на неправомерните арести на руско имущество зад граница, позволяващ ограничаването на юрисдикционния имунитет на чуждата държава на територията на РФ въз основа на принципа на взаимност, предаде РИА Новости.

Юрисдикционният имунитет на чуждата държава и нейното имущество на територията на Русия могат да бъдат ограничени въз основа на принципа на взаимност, ако в тази страна на РФ се предоставя юрисдикционен имунитет в по-ограничен обем. Очаква се приемането на законна да позволи създаването на добра база за разглеждане от руските съдилища на искове срещу чужди държави в руската юрисдикция.

Председателят на Държавната дума Сергей Наришкин в четвъртък отбеляза, че към документа са постъпили редица „съществени“ поправки към второ четене.

„В частност, една от нормите, предложени на второ четене, говори за това, че положенията на сегашния закон подлежат на изпълнение в случай, че РФ и чуждите държави не се споразумеят за друго“, поясни Наришкин.

„Още нещо, което е много важно, уточнява се определянето на понятието имущество на чужда държава, тоест разширява се състава на имуществото на чуждата страна, което осигурява по-голяма защита на интересите на РФ“, подчерта представителят на руския парламент.