Пред атака. Плевен 1877 г. Художник Василий Верешчагин

Пред атака. Плевен 1877 г. Художник Василий Верешчагин

Руският кръст над Балканите (документален филм)

Публикувано от:

Представяме на вашето внимание филм за Руско-турската война (1877-1878) за освобождението на България от Османско иго, събитията, които днес ни карат да забравим.

В България съществуват различни гледни точки относно събитията от онова далечно време. След встъпването на страната в НАТО, ЕС и появилите се възможности за получаване на европейски субсидии, за част от българските историци стана някак неудобно прекалено топло да се отзовават за Русия. В последните години честите изказвания на новите, европейско ориентираните български историци все повече будят тревога. Затова, предлагам отново да се върнем към историята си, да се запознаем с нея (ако сме я позабравили) и да я запазим такава, каквато е за нашите бъдещи поколения. И нека русофобите крещят, че Русия никога  безкористно нищо не  е правила, че България е станала разменна монета между Русия и Турция.  Този филм,  разкрива и другата страна на истината, онази, която някои не искат не само да приемат, но и дори да се запознаят с нея, да я чуят, а именно – чистата и безкористната, истината за братската любов, за великите геройства и за спасението на Православието на Балканите…

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=k-bKj4UweiI[/embedyt]

Руско-турска война (1877-1878)

Руско-турската война (1877-1878) между Руската империя и Османската империя е десета в поредицата от Руско-турски войни. Важна част от изострянето и решаването на Източния въпрос през 1875-1878 г.

Поводът за войната е Въстанието в Босна и Херцеговина (1875), Априлското въстание в България (1876) и Сръбско-турската война (1876).

Участници са Османската империя срещу Русия, Румъния, Сърбия и Черна гора.

Войната се възприема и е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава. Подобно е отношението към нея в Румъния, Сърбия и Черна гора, които получават пълна независимост.

P.S. Нека да не забравяме Батак. Нека да помним, че през 1876 година (клането в Батак – поредното доказателство за истински геноцид на българите) на Запад се игнорира напълно и всячески се премълча  както  през XIX век, така и днес… Но това не е удивително, тъй като Англия активно подкрепя турските окупанти, опасявайки се от ръста на влияние на Русия на Балканите. През 1877 година, когато Русия започна освободителната война с Турция, Англия оказва на Османската империя военна помощ…