Руският Крим привлича инвеститори

Имало ли е писменост в Русия преди приемането на християнството?

Чуждестранният бизнес се запознава с потенциала на Крим. По съобщение на кримското ръководство, новите инвестиционни проекти на полуострова ще бъдат представени на международни форуми, в това число на изложбата на чуждестранни инвестиции в Пекин от 13 до 14 октомври.

Въпреки санкциите от страна на Запада, чуждестранни предприемачи смятат Крим за привлекателна бизнес-площадка. От своя страна Русия работи над създаването на комфортни условия за инвеститорите.
Ръководството на Крим развива активна дейност по инвестиционната стратегия на полуострова. За годините в състава на Украйна икономиката на републиката стигна до упадък. След присъединяването към Русия през пролетта на тази година, Крим получи възможност да се развива. Оздравителният климат, курортните крайбрежия на Черно и Азовско морета, залежите от природни изкопаеми, плодородните почви, пресичането на търговски пътища – всичко това при правилен подход може да носи значителни печалби. Руските бизнесмени бързо се ориентираха – в Крим нахлу поток от частни и държавни инвестиции, отбеляза представителят на обществената организация „Делово Русия” Сергей Габестро:
– Руският бизнес вече в достатъчна степен присъства на полуострова и той сега увеличава инвестиционните си възможности. А ако на отечествения бизнес бъде изгодно да прави капиталовложения в Крим и той има големи печалби, то чуждестранният бизнес също ще се появи там. Вече се водят преговори с големи чуждестранни играчи.
Така например, китайски компании са заинтересовани от редица кримски проекти, такива като строителство на дълбоководно пристанище, възстановяване на системи за оросяване на полята, изграждане на парогазова електроцентрала. В същото време, когато Западът въвежда икономически санкции против Русия за позицията й по отношение на украинската криза, китайската компания China Communication Construction Corporation заедно с руската държавна компания „Автодор” ще изгражда мост през Керченския пролив.
Освен моста, който ще осигури връзка между континентална Русия и полуострова, сред първостепенните задачи са нови пътища на територията на Крим. Интересът към строителството на магистрали вече проявиха израелски, турски, китайски и австрийски компании. Както отбеляза ръководителят на Федералната пътна агенция Роман Старовойт, санкциите са санкции, а поръчки на световния пазар на автомобилни магистрали не са толкова много, докато в Крим обемът на подобни работи е много голям.
От своя страна Русия прави всичко възможно за да може инвестиционният климат на Крим да бъде привлекателен за бизнеса. В частност, вече е разработен проектозакон „За стимулиране на инвестиционната дейност на република Крим”. Разглежда се възможността за създаване на особена икономическа зона на полуострова.