Руският Генщаб: В Украйна на страната на Киев действат десетки чужди наемници

По данни на Генералния щаб на ВС на Русия, в Украйна на страната на киевските власти действат десетки чужди наемни войници, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Според достоверни източници, на страната на киевските власти в бойните действия в Югоизточна Украйна участват десетки чужди наемни войници, в това число и американски”, заяви представителят на Генералния щаб, като добави, че съществува информация относно участието на частни военни компании в събитията в Украйна.

Според началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов, конфликтът в Украйна е преминал във фазата на гражданска война. „За разлика от „оранжевата революция”, сега сблъсъкът премина във фаза на вътрешнодържавен въоръжен конфликт и на практика прерасна в гражданска война”, заяви Герасимов.

Решаваща роля във вземането на властта в Украйна, подобно на събитията от „арабската пролет”, изиграха екстремистките организации, в състава на които влизат подготвени и добре оборудвани военни групи. „Сега тези групи участват в така наречената „антитерористична” операция в югоизточните области на Украйна”, констатира Герасимов.

Според него, за разлика от арабските държави, в които правителствените войски водеха военни действия срещу въоръжените опозиционни групировки, „в Украйна въоръжените сили са използвани срещу собствения невъоръжен народ, изразил недоверието си към нелегитимната власт”. „За потискане на протестите е създадена военна групировка, въоръжена с бойна техника, артилерийски системи и бойна авиация”, уточни Герасимов.

По-рано постоянният представител на Русия при ОССЕ Андрей Келин заяви, че руски диверсанти в Украйна няма, но за сметка на това, американски наемници координират действията на украинските военни в югоизточната част на страната.

Дипломатът припомни също, че на предишни заседания руската страна е изисквала от колегите си да бъде потвърдено отсъствието на сътрудници на частни американски военни компании на територията на Украйна. „Увериха ни, че такива там няма. Обаче сега, не в руските, а в западните медии, в частност в известния немски вестник „Билд”, се появиха съобщения за това, че в Украйна все пак има чужди наемници”, заяви Келин.

Според информация на представители на народното опълчение в Славянск, данните от радиочестотите свидетелстват за участието на чужденци в силовата операция, провеждана от властите в Киев в югоизточната част на Украйна.