Руските подводници от пето поколение ще са от композитни материали

Производството на подводници от пето поколение ще започне в Русия след 2020 година. Това каза съветникът на изпълнителния директор на държавното военно предприятие „Криловски държавен научен център“ (КГНЦ) Валерий Половинкин, съобщи „Известия“, предаде „Руски дневник“.

Композитни материали бяха използвани и при конструирането на подводниците четвърто поколение, но в ограничени количества. При подводниците на бъдещето се планира от съвременни материали да бъдат изработени всички основни части: покритието на корпуса, руловете на носа и кърмата, палубата, стабилизаторите, перките и пр. елементи. Това ще позволи преди всичко да се намали шумовата следа на подводницата.

„Става дума за нови многопластови композитни материали, чиито структура и състав снижават хидролокационните сигнали, излъчвани от подводницата, и обират вибрациите на работещите механизми, така че противникът да не може да я засече“, обясни Половинкин.

Освен това използването на композитни материали води до намаляване на теглото на новите кораби, а оттам и на експлоатационните щети, тъй като този тип материали не се нуждаят от боядисване и не подлежат на корозия. С 30-40 процента се намалява и трудоемкостта при изработването на конструкцията от нов тип.

В момента новите материали преминават изпитания. По думите на Половинкин първите ходови тестове ще могат да започнат най-рано през 2018 г.

Аналогични конструкции се разработват и в други страни, но към момента всички те са в стадий на проектиране, отбелязва „Российская газета“. Миналата година конструкторите във Великобритания представиха ескиз на кораб, който ще бъде построен от ултраздрави акрилни материали. Една от особеностите на представения модел „Дредноут 2050“ е, че бордът му ще може да става прозрачен, когато през него се пропусне светлина.