Руската преса по темата „Сагата Южен поток“

„Газпром“ се отказва от един от най-мащабните и скъпи проекти в историята си след осем години преговори, подготвителна работа и безкрайни спорове с ЕС, обобщава изданието.
От самото начало проектът не изглеждаше ориентиран към допълнителна печалба, затова отказът от него ще бъде приет позитивно от инвеститорите, ако „Газпром“ не отпише вече извършените инвестиции, коментира анализаторът Константин Черепанов от UBS.

В сегашната ситуация си заслужава Русия  изобщо да се откаже от строителството на толкова голям газопровод, смята Валерий Нестеров от Sberbank Investment Research. Според него „Газпром“ се е превърнал в заложник на собствената си негъвкавост след като не е пожелал да направи отстъпки за потребителите, които на свой ред са „силно политически ангажирани“.

Пред РБК Daily, същият анализатор обаче изтъква, че проектът е изгоден за Европа, но напоследък решенията се взимат от „не особено опитните бюрократи в Брюксел“, а тяхната цел била „да се угоди на Украйна“. Европа наказва сама себе си и този жест ще насърчи „Газпром“ да работи по-активно на азиатските пазари, допълва Нестеров.

„Южен поток от сензации“, нарича изявленията на Путин в заглавие официозът „Росийская газета“.
„Не можем да започнем строителство в морето, докато нямаме разрешение от България, а да започнем да строим в морето, да стигнем до българския бряг и да спрем – това е просто нелепо“, цитира „Ведомости“ руския президент.

„Ведомости“ допълва, че през последните три години „Газпром“ вече е финансиран проекти с почти половината от прогнозната стойност – с 4.66 долара като през тази година размерът на инвестициите нараства спрямо първоначалния план с 80% до 135 млрд. рубли. Запитан какво ще се случи с вече подписаните договори за строителството на тръбата и как ще се решава въпросът с компенсациите, шефът на „Газпром“ Алексей Милер предлага въпросите да се решават в хода на възникването им, информира изданието.