„Руските дни” на остров Лемнос започват на 26 септември

От 26 до 29 септември 2014 г. на остров Лемнос ще се проведат традиционните „Руски дни на Лемнос”. За единадесета поредна година представителна делегация от Русия, съставена от учени, дипломати, артисти и свещеници, ще посети острова, за да почете паметта на руските войници, казаци и моряци, които са жертвали живота си там.

„Руските дни” се провеждат в Лемнос от 2004 г., когато на руското емигрантско гробище в Калоераки на полуостров Пунда бе открит мемориален кръст. Мероприятията, организирани от Фонд „Наследство”, са в памет на казаците и гражданските бежанци, оказали се на острова през 1920 г. по време на изхода от Гражданската война в Русия. На Лемнос тогава са били евакуирани 30 хиляди войници и офицери от армията на ген. Врангел, както и военнослужещи от състава на донското и кубанското казачество и членовете на семействата им. От глад и болести през 1920-1921 г. на Лемнос са намерили смъртта си повече от 370 души, 85 от които били деца.

Освен това, на острова са погребани загиналите при освобождаването на Лемнос от турците през 1770 и 1807 г. моряци от ескадрата на граф Алексей Орлов и адмирал Дмитрий Сенявин.

В гр. Мирина представители на руската и гръцката общественост ще положат цветя пред паметниците на гръцките герои и моряците от руските ескадри, разгромили турския флот във водите на Егейско море. Цветя ще бъдат положени и пред монумента на 72 руски моряка от ескадрата на граф Алексей Орлов.

На мемориалното казашко гробище на полуостров Пунда и на руския участък от международното антантовско международно гробище в близост до гр. Мудрос ще се проведе панихида.

Ще бъде продължена традицията за съвместно тържествено богослужение на руски и гръцки свещеници в катедралния Троицки храм в гр. Мирина.

Очаква се в мероприятието да приеме участие спечелилият любовта на гръцката публика казашки ансамбъл „Живая Русь”, който ще даде няколко концерта в Мирина.

„Всеки път престоят ни в Лемнос е съпроводен с някакво особено вълнение и трепет, -признава игуменът от Костромския Ипатиевски Свето-Троицки манастир йеромонах Пьотр. – Историческата памет ни води тук, и кръвта на нашите предци очаква от нас благоговейно отношение към мястото, където те са погребани. Историята на гръцкия и руския народ е много тясно преплетена. И въпреки че живеем далеч едни от други, Святата Вяра, която някога гърците са посяли на нашата Свята земя, ни обединява и ни превръща в едно цяло”.