Руските граждани вече не възприемат Турция като враждебна държава, сочи проучване

Гражданите на Руската федерация вече не възприемат Турция като враждебна държава и се изказват за възстановяването на двустранните контакти във всички сфери, сочи проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), пише „Известия“, цитирано от ИА Фокус
Според данните на социолозите, ако през 2016 г. 70% от запитаните са оценили руско-турските отношения като „напрегнати“ или „враждебни“, то сега с такива оценки биха се съгласили 28% от гражданите. Експертите смятат, че до голяма степен заслуга за подобряването на имиджа на Турция в очите на руснаците имат последните срещи между лидерите на двете държави.
Съгласно ежедневното допитване „ВЦИОМ-Спутник“, броят на анкетираните, намиращи руско-турските отношения за враждебни, за една година се е понижил от 23% на четири. При това като „напрегнати“ към настоящия момент ги характеризират само 24% – миналата година тази цифра беше 47%. В същото време, социологическите данни показват, че делът на положителните оценки за двустранните отношения между Русия и Турция (осем процента ги намират за „добросъседски“, шест – за „приятелски“, пет – за „доста топли“) като цяло все още отстъпва на броя отрицателни отговори.
Според ВЦИОМ, въпреки многото негативни оценки, преломът в общественото съзнание все пак се е случил: вече 49% от руските граждани са съгласни, че даже при наличието на противоречия, Русия следва да поддържа и развива сътрудничеството си с Турция (в началото на 2016 г. към тази позиция се придържаха 19% от запитаните). Същевременно от 35% до 12% е спаднал и делът на радикално настроените граждани, настояващи за политика на изолация по отношение на Турция.