Руските власти очаквали по-негативни последици от кризата

Руските власти очаквали по-негативни последици от кризата за икономиката на страната, но сега нещата се развиват добре, убеден е руският вицепремиер Игор Шувалов.

Според него, промяната на ситуацията в положителна насока е заслуга на Централната банка, правителството и президента.

„Нещата се развиват добре. Очакванията ни в края на 2014 г. за това, как ще преживеем първата половина на 2015 г., бяха по-строги. И ние очаквахме повече негативи. И това, което изпитваме в момента, докато ситуацията не се развива така, е добре“, каза Шувалов в интервю за телевизия „Россия-1“.

Вицепремиерът отбеляза също, че е съгласен с мнението на специалистите, според които икономически ръст ще се наблюдава през 2016 г.

В същото време западните медии възхваляват икономическия отбор на Путин.

Подобряващите се показатели на руската икономика ще убедят западните правителства в това, че икономическите санкции не оказват значимо въздействие и че президентът Владимир Путин и страната, която той управлява, не са застрашени от неизбежен крах, пише Bloomberg.

Американската агенция констатира „ръст в обема на валутните резерви на Централната банка на Русия за първи път през юли миналата година“, предполагайки, че „икономиката на РФ е оставила в миналото периода на паниката, предизвикана от рязкото падане на цените на петрола миналата година“.

Според Bloomberg, един поглед върху съотношението между курса на рублата и цената на петрола марка Brent доказва, че в момента руската валута укрепва по-бързо от цената на петрола тази марка, а това е признак, че стратегията кери трейд, в рамките на която спекулантите взимат назаем долари и дават кредити в рубли, подкрепя ръста на курса на рублата.

„Каква роля изиграха западните санкции? На практика никаква. Западните санкции причиниха някои неудобства в редица руски компании, обаче Сбербанк, ключовата държавна институция, лишена от възможността да получава финансиране отвън, през 2014 г. съобщи да устойчива печалба в размер на 7,7 млрд. долара. Това, разбира се, е по-малко в сравнение с предходната година, но въпреки това, за никаква трагедия не можем да говорим“, се казва още в статията.