Руските бизнесмени са „благодарни” за санкциите

Голяма част от селскостопанското производството се е преместило от Украйна в руски компании. Санкциите против Русия може би способстваха за възникване на икономическа криза в Русия, но в същото време се наблюдават и позитивни тенденции, пише CNBC.

Докато санкциите оказаха влияние върху банковия и енергийния сектор, те стимулираха развитието на други компании при завоюване на вътрешния пазар, увеличи конкурентоспособността и ефективността.

Главният икономист на финансовата групировка БКС Владимир Тихонов споделил пред CNBC, че някои предприятия процъфтяват благодарение на икономическата изолация на Русия. „Съвсем очевидно е, че някои компании спечелиха – и по-скоро ще извлекат изгода – от продължаването на санкциите, става дума за селскостопански и продоволствени производители” – заявил Тихонов. Той също така отбелязал, че след въвеждането на санкциите и ответното ембарго в някои сектори на икономиката се наблюдава значително увеличение на производството – например на мляко и месо.

Председателят на съвета на директорите на търговската мрежа „Юлмарт” Дмитрий Костигин казал пред CNBC, че продуктовите ритейлъри (посредници) извличат „фантастична изгода” от санкциите. „Аз ще бъда разочарован, ако отменят санкциите, и мисля, че това за Русия е много добър процес. Аз виждам, че голяма част от производството се премести от Украйна в руски компании и това струва десетки милиарди долара. Селското стопанство се намира в подем. Това може да бъде малко болезнено, но е необходимо.”

В същото време санкциите станаха причина за забавяне на руската икономика през тази година: по прогнози тя ще се свие 3,4% през 2015 г. Русия обаче не е единствената страна, която изпита върху себе си последствията от санкциите: Германия, експортираща в РФ своя продукция, ще се сблъска с падане на експорта с 2018% към 2018 г. В същото време Европа се прави, че всичко е наред./БЛИЦ